Maja in Jernej Zver: Spektakularne jedi iz pečice – najboljše za mlade družine

0
546
Jernej in Maja Zver (Foto: printscreen youtube)

Izšel je težko pričakovani prevod kulinarične knjige Spektakularne jedi iz pečice dveh mladih slovenskih avtorjev Maje in Jerneja Zvera, ki sta doma in v tujini znana kot avtorja priljubljenega in nagrajenega bloga Jernej Kitchen, ki je leta 2016 osvojil nagrado The Best Slovenian Food Blog in leta 2019 nagrado Foodie Influencer.

Pred dvema letoma je knjigaSpektakularne jedi iz pečice z angleškim naslovom Epic 30-minutes roasts prvič izšla v angleškem jeziku – izdala jo je ameriška založba Page Street -, zdaj pa je v slovenskem prevodu izšla še pri Mladinski knjigi. V knjigi je več kot 100 receptov, razdeljenih na osem poglavij. V prvih štirih poglavjih je prostor za različne vrste mesa ‒ v prvem govedino, jagnjetino in divjačino, v drugem perutnino, v tretjem svinjino, v četrtem pa ribe in morske sadeže ‒ nato pa se avtorja se posvetita (pečeni) zelenjavi, slastnim jedem za brunch, sladkim poslasticam iz pečice in nepogrešljivim omakam.

Avtorja recepte iz svoje knjige priporočata ljudem, ki jim primanjkuje časa za kuhanje: »V najini novi knjigi najdete ogromno hitrih receptov, pripravljenih v pol ure ali manj. Veliko jedi je narejenih tako, da tudi pospravljanja posode ni veliko. Sicer pa bi svetovala, da se preprosto skuhajo večje porcije jedi, ki jih lahko naslednji dan pogrejemo ali zamrznemo za drugič.« Na vprašanje, kako si razdelita delo, odgovarjata: »Jernej je zadolžen za izbor vseh sestavin, brainstorming idej, razvoj receptov in stiliranje. Maja pa je zadolžena za fotografiranje, vnos receptov na blog in družbena omrežja. Oba sodelujeva pri vseh poslovnih odločitvah in ostalih ključnih odločitvah za rast Jernej Kitchen. Skozi leta sodelovanja na poslovnem področju, pa tudi kot zasebna partnerja in starša sva se naučila, da lahko vse rešiva samo z iskrenim pogovorom, tako da se trudiva, da se čim več pogovarjava, tudi ko se nikakor ne strinjava.«

O Maju in Jerneju Zveru

Jernej Zver je obiskoval kuharsko šolo in je v restavracijah delal s številnimi priznanimi kuharskimi mojstri. Zdaj razvija recepte in dela kot kulinarični stilist. Maja Zver je oblikovalka, ki se posveča kulinarični fotografiji ‒ tudi slovenska izdaja knjige je opremljena z njenimi čudovitimi fotografijami. Njuno delo je bilo objavljeno v številnih spletnih in tiskanih medijih, kot so My Domaine, PureWow, The Everygirl, Martha Stewart, Shape, Bake from Scratch, ElleCosmopolitan in tako naprej. Živita in ustvarjata v Sloveniji.

J.S.