Mariborska karitas: Več luči, več upanja za otroke

0
913
Otrok (Foto: Pixabay)

Nadškofijska karitas Maribor je tudi v letošnjem adventno-božičnem obdobju začela humanitarno akcijo Več luči več upanja, namenjeno pomoči otrokom v socialni stiski. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik organizacije Branko Maček, so lani zbrali skoraj 12.000 evrov, s katerimi so pomagali 249 otrokom iz 118 družin.

 

Mariborska Karitas je sicer letos preko različnih programov pomoči pomagala že več kot 2000 otrokom, predvsem s plačilom šolske prehrane in šolskih letovanj ter potrebščin, pa tudi preko programa Botrstvo, materinskega doma, ambulante in ljudske kuhinje, donirane hrane in učne pomoči.

V celotni mreži župnijskih Karitas sicer po besedah Mačka letno pomagajo več kot 5000 otrokom. S sredstvi akcije Več luči več upanja pomagajo predvsem družinam, ki se zaradi nenadne spremembe razmer znajdejo v težavah s plačilom šolske prehrane, oskrbnin v vrtcu ter drugih stroškov šolanja.

“Potrebe so velike, zato vsako leto nadaljujemo s pomočjo ljudi dobre volje, predvsem tam, kjer se starši zaradi nenadnih težav soočajo z veliko stisko, da bi tako otrokom zagotovili podporo pri pridobivanju znanja,” je dejal Maček. Še vedno želijo, da bi lahko v sklopu akcije pomagali 500 otrokom, a jim to doslej še ni uspelo.

Sicer pa je letos v njihov program Botrstva vključenih 50 otrok iz socialno šibkih družin, ki jim s svojo pomočjo skušajo omogočiti čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi raznih oblik stisk socialno izključeni ter bi imeli slabše pogoje za pridobivanje znanja.

V ta namen že štiri leta deluje program učne pomoči osnovnošolcem in dijakom, v katerega so vključeni otroci iz družin, ki so prejemnice njihove pomoči. Glavni cilj programa je, da prostovoljci, večinoma študenti ali upokojeni učitelji enkrat tedensko uro in pol do 20 učencem ali dijakom nudijo kakovostno in individualizirano učno pomoč. Letos so pomagali 19 otrokom, za sodelovanje pa se je odločilo 23 prostovoljcev, ki so skupaj opravili 342 ur dela.

Kot je še pojasnil Maček, je v akciji Več luči več upanja mogoče pomagati z nakazilom na transakcijski račun Nadškofijske karitas Maribor, prav tako pa z odstotkom dohodnine ali pa z SMS-sporočilom DAR5 na 1919. Upajo tudi, da se bodo podjetja odločila del sredstev, ki jih običajno porabijo za poslovna darila, v sklopu akcije nameniti otrokom v socialni stiski.

Nadškofijska karitas Maribor sicer dnevno pomaga tudi do 250 ljudem v stiski, bodisi preko pomoči v hrani, higienskih pripomočkih, pomoči v sklopu socialno varstvenih programov, zavetišča za brezdomce, materinskih domov, ambulante, ljudske kuhinje ali pa s svetovanji preko dežurnega telefona. V zadnjem letu opažajo kar desetino novih prošenj, med njimi tudi takšnih, ki pri njih na vrata znova potrkajo po več letih.

V predprazničnem času so v njihovi mreži razdelili tudi 2200 Miklavževih in adventnih paketov med otroke in starejše. Maček se je ob koncu leta za družbeno odgovornost zahvalil vsem 1313 prostovoljcem in sodelavcem v mreži, ki so opravili preko 108.000 ur prostovoljnega dela, pa tudi okoli 2450 darovalcem, podpornikom, župnijam in botrom ter jim zaželel lepe božične praznike in vse dobro v prihajajočem letu 2024.

C. R., STA