Mednarodna nagrada Unesca in Rusije za osnovne naravoslovne znanosti Mendelejev 2022

0
366
Mendelejev (Foto: UNESCO)

Urad za UNESCO vabi k predlaganju kandidatov za mednarodno nagrado Unesca in Rusije za osnovne naravoslovne znanosti Mendelejev 2022.

 

Namen mednarodne nagrado Unesca in Rusije za osnovne naravoslovne znanosti Mendelejev 2022 je nagraditi pomembne dosežke na področju raziskav, izobraževanja in mednarodnega sodelovanja v osnovnih naravoslovnih znanostih za trajnostni razvoj (kemije, fizike, matematike, biologije).

Nagrado se podeli enkrat letno dvema posameznikoma za dosežke, ki prispevajo k družbeno-gospodarski preobrazbi in razvoju v svetovnem ali regionalnem merilu na podlagi naslednjih kriterijev:

  1. odličnost pri raziskovanju na področjih osnovnih naravoslovnih znanosti;
  2. izobraževanje in popularizacija na področjih osnovnih naravoslovnih znanosti;
  3. mednarodno ali regionalno sodelovanje v osnovnih naravoslovnih znanostih.

Nagrada, ki jo financira Ruska federacija, je podeljena v višini 250.000 USD za vsakega od dveh zmagovalcev. Vsakemu prejemniku bosta podeljeni tudi zlata medalja in diploma. Kandidate ali kandidatke lahko predlagajo države članice po svojih nacionalnih komisijah za UNESCO, nevladne organizacije v uradnem partnerstvu z Unescom in UNESCO in dejavne na ustreznih področjih, Unescove katedre, Unescovi centri kategorije 2, mednarodne znanstvene zveze in univerze. Kandidati ali kandidatke se ne morejo predlagati sami. Nominacije kandidatk so posebej zaželene.

Vse prijave je treba oddati na spletu prek posebnega obrazca, ki je na voljo na spletni strani nagrade, najpozneje do 15. marca 2022, v angleškem ali francoskem jeziku. V kolikor želite, nas lahko o svoji nominaciji obvestite na e-naslov: [email protected].

Če želite svojega kandidata/kandidatko predlagati prek nacionalne komisije za UNESCO, nam to sporočite najpozneje do petka, 18. februarja 2022 prav tako na e-naslov: [email protected].

Mednarodna nagrada Mendelejev za osnovne naravoslovne znanosti, ki jo skupaj podeljujeta UNESCO in Ruska federacija je namenjena ozaveščanju o pomenu teh disciplin za miroljubne in uspešne družbe. Prvič je bila podeljena leta 2021, prejela pa sta jo profesor Vincenzo Balzani (Italija) in profesor Yuri Oganessian (Ruska federacija).

Osnovne naravoslovne vede – kemija, fizika, matematika in biologija – nam omogočajo razumevanje naravnih pojavov in spodbujanje inovacij. Vlaganje v te discipline je bistvenega pomena za ustvarjanje orodij, ki jih potrebujemo za reševanje globalnih družbeno-ekonomskih in okoljskih izzivov, kot so podnebne spremembe, izguba biotske raznovrstnosti, tehnološki razkorak, vodne in energetske krize.

Pravilnik o podelitvi mednarodnih nagrad za osnovne naravoslovne znanosti Mendelejev 2022.

Vir: Gov.si