Ministrica Simona Kustec ukrajinskemu kolegu Serhiyu Shkarletu zagotovila polno podporo

0
479
Ministrica prof. dr. Simona Kustec. (Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je v petek virtualno srečala z ukrajinskim ministrom za izobraževanje Serhiyem Shkarletom.

 

Na začetku srečanju je ukrajinski minister predstavil pereče razmere v Ukrajini: »Priča smo grozoviti vojni, v kateri ruski agresor ruši vse, bolnice, šole, zaklonišča, gledališča, ropa hiše, ubija civilno prebivalstvo. V 23-tih dneh je ruski agresor porušil več kot 400 pedagoških ustanov, med njimi tudi ukrajinsko najstarejšo univerza v Harkovu, ki je del Unescove svetovne dediščine.« Ob tem je ukrajinski minister poudaril, da se Rusija ne more sprijazniti z dejstvom, da se je Ukrajina že leta 2013 odločila za pot proti Evroatlantski zvezi. »Borimo se za evropske vrednote, za naše osnovne pravice. Hvala, ker nam stojite ob strani,« je izpostavil ukrajinski minister. Zahvalil se je slovenski vladi, še posebej njenemu predsedniku Janezu Janši, za vso podporo, pomoč in tudi za takojšnjo prekinitev bilateralnega sodelovanja Slovenije z Rusijo.

Ministrica Simona Kustec je ukrajinskemu ministru Shkarletu izrazila globoko pretresenost, obžalovanje ter sočutje nad razmerami v Ukrajini. Hkrati mu je dala polno zavezo za pomoč pri tem, da se bodo lahko otroci, učitelji, vzgojitelji, profesorji, raziskovalci in športniki vključili v varno, učno in delovno okolje. Ukrajinskega ministra je seznanila z možnostmi za takojšnje vključevanje in pripravljenost šol, univerz, raziskovalnih institucij in športnih organizacij.

»V ta namen bomo zagotovili vse potrebne pogoje zato, da se lahko vsi Ukrajinci, ki bodo zaprosili za status oseb z začasno zaščito, takoj vključijo v slovenski učni, raziskovalni in športni prostor,« je na srečanju izpostavila ministrica Kustec. Minister Shkarlet se je ob tem zahvalil ministrici Kustec za vso podporo in njen glas tako na ravni EU kot tudi za hitro odzivnost in razumevanje za takojšnje vključevanje ukrajinskih otrok v izobraževanje: »Dali ste zelo jasno sporočilo na neformalnem srečanju evropskih ministrov za izobraževanje in se aktivno takoj odzvali na naše prošnje.«

Ob koncu je ukrajinski minister poudaril, da si želi še okrepljenega sodelovanja in se ponovno zahvalil za vse, kar počne Slovenija za Ukrajino.

Pred tem se je pred bilateralnim srečanjem srečala tudi z veleposlanikom Ukrajine v Sloveniji Mihajlom F. Brodovičem, ki je predstavil stanje v Ukrajini in stanje Ukrajincev v Sloveniji. Ministrica mu je zagovorila polno podporo in pomoč.

Vir: gov.si