Pogumna vzgojiteljica iz Černigiva rešila 30 otrok in jih odpeljala v Ivano-Frankivsk

0
643
Poljsko ukrajinski mejni prehod Hrebenne. Begunci na poljsko ukrajinskem mejnem prehodu Hrebenne. (Foto: Tamino Petelinšek / STA)

Učiteljica in vzgojiteljica Natalija Pesockaja iz Černigiva je  rešila 30 otrok iz sirotišnice. Po besedah Tatjane Jasočko, ravnateljice gimnazije Sednev v Černigivu, so učiteljica in otroci odšli v Ivano-Frankivsk, saj je bilo nevarno ostati v Černihivu.

 

“V Ivano-Frankivsku so sprejeli 30 otrok iz internata v Černigivu. Tja jih je pripeljala prava junakinja, vzgojiteljica Natalija Pesockaja, ki je skoraj mesec dni živela z otroki v kleti. Vsi so odpovedali, ker so bile razmere težke… Ta ženska je reševala otroke in jih skrivala v kleti cerkve… Otroci so jo prosili, naj jih ne zapusti in naj ne gre domov in Natalija Ivanovna je bila ves čas z njimi, jih negovala in skrbela zanje – najmlajši deček je star 3,5 leta,” je povedal Jasočko.

Poudarila je, da je Natalija Pesockaja medicinska sestra z velikim srcem. Ženska je prevzela odgovornost in pripeljala 30 otrok v Ivano-Frankivsk, in jih rešila pred vojno. In to kljub temu, da iz Černigoja ni bil uradno napovedan noben humanitarni koridor. “Ponosna sem nanjo! In resnično si želim, da bi vodstvo posvetilo pozornost in počastilo to svetnico za njeno predanost, pogum in junaštvo!” – je dejal Tatjana Jasočko, ki je bila v bombnem zaklonišču skupaj s Pesocko.

Od začetka vojne v Ukrajini ubitih 115 otrok, več kot 140 pa jih je bilo ranjenih.

Vir: UNIAN