Okužba s Covid 19 poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa ena pri otrocih

0
813
(Foto: Freepik / montaža Demokracija)

Vse bolj postaja jasno, da imajo otroci po prebolelem Covidu-19, tudi če so ga preboleli brez težav, bistveno večje tveganje za sladkorno bolezen. To tveganje se poveča celo za več kot 100 odstotkov – tako kažejo izsledki raziskav o vplivu prebolevanja covida-19 na otroke in mladostnike do 18. leta starosti, ki jih je objavil Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).
Covid 19 in diabetes

“Kakšni so mehanizmi povezave med prebolevanjem covida-19 in nastankom sladkorne bolezni tipa ena, se za zdaj ne ve natančno. Dokazano je, da novi koronavirus lahko neposredno okuži beta celice v trebušni slinavki, ki izločajo inzulin, in jih poškoduje, mehanizmi razvoja sladkorne bolezni pa so najverjetneje bolj pogosto imunsko oz. avtoimunsko pogojeni,” razlaga slovenski otroški diabetolog s Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tadej Battelino, ki pravi še, da o porastu incidence sladkorne bolezni tipa ena med otroki poročajo tudi druge evropske države in da glede tega potekajo mednarodne raziskave, v katere je vključena tudi center diabetologije v v Sloveniji. 

Cepljenje otrok

Vse bolj očitno je, da okužba otrok in mladih s Covid-19 poveča pogostnost različnih resnih avtoimunskih bolezni. Poleg tega pa je po prebolelem covidu pri otrocih možen tudi zelo resen zaplet – postcovidni multiorganski vnetni sindrom. Zaradi slednjega so na Pediatrični kliniki v Ljubljani zdravili že 70 otrok, ta številka pa se utegne glede na statistike iz drugih držav še precej povečati.

“Tveganje cepljenja je bistveno manjše od tveganja covida-19 z vedno več znanimi posledicami v tej starostni skupini. To velja tudi, če so otroci oz. mladi covid-19 že preboleli, saj je, kot kaže, naravna imunost kratkotrajna,” je še povedal dr. Battelino, ki staršem priporoča, naj otroke cepijo proti covidu-19.

Za otroke med 5. in 12. letom je cepivo v Sloveniji na voljo od srede decembra lani, vendar pa večina otrok v tej starostni skupini ostaja necepljenih, medtem pa se covid po slovenskih šolah nezadržno širi, prav enako pa tudi v vrtcih.

V naslednjih mesecih tega leta bomo zato prav lahko priča povečanju števila novoodkritih primerov diabetesa tipa ena in drugih postcovidnih zapletov pri otrocih.

J.S., 24ur