Najboljši izobraževalni sistemi na svetu

0
455
(foto: Freepik)

Kakšno je izobraževanje po svetu? Po mnenju Unesca so velike razlike med različnimi državami in regijami. Na primer, manj kot 40% deklet v podsaharski Afriki zaključi srednjo šolo. Druge države, kot so Kitajska, Singapur, Hong Kong in Kanada, izstopajo po odličnem uspehu študentov.

 

Poznavanje posebnosti posameznega izobraževalnega sistema je lahko prvi korak k spoštovanju gesla, ki ga Unesco promovira letos ob mednarodnem dnevu izobraževanja: »Spremeni smer, preobrazi izobraževanje«.  Izobraževalni portal Educación 3.0 je objavil izstopajoče značilnosti najboljših izobraževalnih sistemov na svetu:

Kanada

V severnoameriški državi javne šole sobivajo z zasebnimi. Vendar pa 95% staršev izbere javno izobraževanje za svoje otroke, navaja Kanadsko združenje javnih šol. Kanada je država, ki veliko vlaga v izobraževanje: letno dodeli več sredstev (na prebivalca) kot katera koli druga država G8.

Izobraževalni sistem ni državni, ampak je razdeljen po pokrajinah. Vsaka pokrajina razvije svoj študijski program, vendar vse vključujejo predmete, ki spodbujajo enakost ter ohranjevanje kulturnih, zgodovinskih in družbenih značilnosti prebivalcev. Na primer, v Ontariu, kjer je delež priseljencev zelo visok, če ima študent doma drugačen jezik ali kulturo, mu sistem nudi sredstva za njihovo ohranitev in razvoj.

Kitajska

Azijski velikan spodbuja izobraževanje, ki temelji na cilju, da se mladi razvijejo kot podjetni in ustvarjalni posamezniki. Kitajsko ministrstvo za izobraževanje je pred manj kot letom dni odobrilo reformo za razbremenitev pritiska študentov v okviru zelo konkurenčnega sistema. Nekatere spremembe prepovedujejo izpite za otroke, stare 6 in 7 let, ter ureditev števila izpitov na semester. Vlada je leta 2021 ukinila obšolske naloge za najmlajše in omejila čas, ki ga ostali dijaki namenijo tem nalogam, na uro in pol.

Finska

Javno izobraževanje je temeljni steber finskega sistema. Učitelji so zelo cenjeni. Študentje, ki želijo postati učitelji, morajo skozi zelo zahteven proces selekcije. Od leta 2016 učni programi vključujejo digitalizacijo in programiranje kot medsektorska predmeta. Odločili so se za manj vsebine in doseči kombinacijo projektnega dela in več interdiscipliniranosti.

Hong Kong

Zgodovina Hong Konga kot britanska kolonija je odločilna v izobraževalnem sistemu, ki ni daleč od zahodnega. Leta 2000 so začeli z izobraževalno reformo in izobraževanje usmerili v večjo ustvarjalnost. Sistem se osredotoča na osebni razvoj in vseživljenjsko učenje. Starši imajo zelo aktivno vlogo pri vzgoji svojih otrok.

Singapur

Ta azijska država je že vrsto let na vrhu mednarodnih lestvic na področju matematike in družboslovja. Angleščina se uči kot prvi jezik od vrtca. Izobraževalni sistem se vrši na podlagi metode, ki spodbujajo ustvarjalnost študentov. Učitelji so glavni akterji v izobraževalnih reformah v državi.

Piše: Jože Jan

Vir: Educación 3.0, Španija