Nikaragva je zaprla 5 univerz, med njimi simbol protestov proti Ortegi

0
516
Politehnična univerza, Nikaragva (Foto: EPA-EFE/Jorge Torres )

Državni zbor je pod nadzorom vladajoče stranke odvzel obratovalna dovoljenja petim univerzam in enajstim nevladnim organizacijam.

 

 

Državni zbor Nikaragve je to sredo (2. 2. 2022) razveljavil delovna dovoljenja petim univerzam in enajstim nevladnim organizacijam, s čimer je skupno število prepovedanih – na zahtevo predsednika Daniela Ortege – že več kot 80 nevladnih organizacij.

Univerze, ki so bile registrirane kot nevladne organizacije in jih je parlament razveljavil, so Politehnična univerza Nikaragve (Upoli), Katoliška univerza suhih tropov (Ucatse), Nikaragovska univerza za humanistične študije (Uneh), Popularna univerza Nikaragve (Uponic) in Univerza Paulo Freire (UPF).

Pred tem so sandinistični poslanci in njihovi zavezniki prepovedali tudi organizacije, ki imajo v lasti Špansko-ameriško univerzo (Uhispam), Združenje za kmetijsko univerzo pete regije, Združenje za univerzo Jinotega in Fundacijo Latinskoameriške univerze (Fumlac).

Nikaragva od aprila 2018 preživlja politično in družbeno krizo, ki se je še bolj zaostrila po kontroverznih lanskih volitvah, na katerih je bil Ortega izvoljen za četrti zaporedni mandat.

Med nevladnimi organizacijami, ki so bile prepovedane na parlamentarnem zasedanju, je šest povezanih s škofijo Estelí (na severu Nikaragve): Ucatse – ena najbolj kritičnih univerz do vlade Ortege –, Združenje kmetijskega inštituta škofije Esteli, Zveza škofijske Karitas Eztelí, Združenje za pravičnost in mir škofije Estelí, Združenje kulturnih centrov škofije Estelí in Združenje župnijskih šol škofije Estelí.

V zadnjih dveh letih je Ortega z glasovanjem poslancev sandinizma, ki so absolutna večina v parlamentu, prepovedal najmanj 80 nevladnih organizacij. Ministrstvo za notranje zadeve je tudi preklicalo obratovalna dovoljenja trem ameriškim in trem evropskim nevladnim organizacijam.

Piše: Jože Jan

Vir: Deutsche Welle, Nemčija