Mladi Slovenci do dveh bronov na Mednarodni biološki olimpijadi

0
314
Ljubljana. Na Mednarodni bioloski olimpijadi, ki je v zacetku julija potekala na Univerzi v Al Ainu v Zdruzenih arabskih emiratih, je slovenska ekipa osvojila dve medalji in eno priznanje za dosezek. Bronasti odlicji sta osvojila Eliza Felc in Urban Bauk, Katarina Vidovic pa priznanje za dosezek. Foto: Foto Rojnik

Na Mednarodni biološki olimpijadi, ki je v začetku julija potekala na Univerzi v Al Ainu v Združenih arabskih emiratih, je slovenska ekipa osvojila dve medalji in eno priznanje za dosežek. Bronasti odličji sta osvojila Eliza Felc in Urban Bauk, Katarina Vidovič pa priznanje za dosežek.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so na olimpijadi Slovenijo zastopali Eliza Felc iz Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Urban Bauk iz Gimnazije Poljane, Urh Šarlah iz I. gimnazije v Celju in Katarina Vidovič iz II. gimnazije Maribor. V letošnji konkurenci je sicer sodelovalo 293 dijakinj in dijakov iz 76 držav, katere je ocenjevalo 260 žirantov, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

V treh tekmovalnih dnevih so tekmovalci morali opraviti skupno šesturni praktični preizkus in šesturni teoretični preizkus. Na praktičnem preizkusu, ki je trajal štirikrat po uro in pol, so se olimpijci ukvarjali z biokemijo, rastlinsko molekularno biologijo, bioinformatiko ter ekologijo z etologijo. Teoretične naloge, ki so trajale dva dni po tri ure, pa so obsegale vsa pomembnejša področja biologije in so posegala že globoko v univerzitetni kurikulum.

Ekipo sta v Združenih arabskih emiratih spremljala vodji ekipe in člana komisije ZOTKS, Mojca Ota in Domen Vaupotič. Naslednje leto bo olimpijada v Kazahstanu.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo, ki si prizadeva za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha. Zveza deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva.

C. R., STA