Mladoletni ilegalni migranti brez spremstva v petek v novo nastanitev v Postojni

0
290
Postojna. Sprejemni in nastanitveni center za mladoletne ilegalne migrante brez spremstva. (Foto: STA)

V Postojni odpirajo prvi sprejemni in nastanitveni center za mladoletne migrante brez spremstva v Sloveniji, ki so bili doslej nastanjeni v dijaškem domu Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna. Ta zdaj prostor potrebuje za svoje dijake, begunci pa bodo nastanjeni v prostorih nekdanjega Primorja.

Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov je sicer novo lokacijo v Postojni našel v izpraznjeni stavbi nekdanje postojnske enote Primorja, ki ima novega lastnika. V novi lokaciji bi lahko nastanili do 70 mladoletnih ilegalnih migrantov, ki so v Slovenijo prišli brez spremstva.

Novo stavbo je urad vzel v najem za pet let. V pritličju in prvem nadstropju bo deloval sprejemni center, kjer bodo nastanili nove otroke in mladoletnike brez spremstva, v drugem in tretjem nadstropju pa bo nastanitveni center. V njem bodo nastanjeni tisti, ki so že pridobili status mednarodne zaščite in so vključeni v šolo ter druge vsakodnevne dejavnosti. Mnogi med njimi tudi delajo prek študentskih zaposlitev.

Otroci in mladoletniki brez spremstva prihajajo predvsem iz Maroka, Sirije, Afganistana in celo Egipta. V Postojni jih je trenutno nastanjenih deset, stari so med 15 in 18 let. Na novo lokacijo pa bodo preselili še tri mladoletnike brez spremstva, ki so trenutno nastanjeni v Logatcu. Slednji so v Sloveniji že nekaj mesecev, saj je sicer naša država tudi za mladoletne ilegalne migrante le tranzitna država na poti v Zahodno Evropo. Največkrat so njihove končne destinacije Belgija, Italija in Nemčija.

“Vedno sledimo temu, da bodo imeli otroci kar največjo korist,” je na predstavitvi povedala direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. Zato so na razpisu že izbrali Slovensko filantropijo, ki bo skrbela za izvajanje prostočasnih dejavnosti.

Nad nastanjenimi mladoletnimi begunci bo bdelo več zaposlenih, saj jih bo v skupini enega strokovnega vodje lahko le po pet. Trenutno je zaposlenih devet delavcev, poleg strokovnih vodij še gospodinja in hišnik, je povedala vodja nastanitvenega centra za mladoletnike brez spremstva v Postojni Lea Pignar.

Mladoletni ilegalni migranti so v postojnskem dijaškem domu nastanjeni od leta 2016, takrat jih je tam lahko bivalo do 30. Kasneje so to številko znižali, v zadnjih letih pa jih je tam prebivalo med 11 in 14.

C. R., STA