Na pobudo Slovenije: Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo

0
480
(Photo: Freepik)

Na pobudo Slovenije je Svet Evrope leta 2015 razglasil 18. november za Evropski dan za zaščito žrtev pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Tudi na Ministrstvu za pravosodje se zavedamo, kako pomembno in nujno je, da zaščitimo otroke in izboljšamo njihov položaj v pravosodju.

Eden naših ključnih projektov pri tem je Hiša za otroke, katere namen je zaščita otrok žrtev zlorabe s pomočjo strokovnjakov, kot tudi čim manj travmatično zbiranje dokazov ter čim hitrejše kaznovanje storilcev kaznivih dejanj. Letos smo soglasno sprejeli Zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke in kmalu bomo odprli vrata prve Hiše za otroke v Sloveniji.

Vsak otrok potrebuje svoj varen prostor, svoj krog zaupanja. Ta vključuje družinske člane, družinske prijatelje, športne trenerje, mentorje, verske delavce in druge odrasle, ki so v tesnem stiku z otrokom. Če otroka kdorkoli od njegovih najbližjih zaupnikov zlorabi, namesto da bi zanj skrbel, ga izobraževal in ščitil, bo otrok to travmatično izkušnjo nosil s seboj celo življenje.

Več kot 80 % zlorab otrok se zgodi v krogu zaupanja, ki ga prelomi odrasla oseba. S tem krši otrokove pravice in grobo posega v njegovo bit. Položaj otrok se zaradi pandemije Covid-19 poslabšuje, saj milijoni doma zaprtih otrok niso popolnoma varni. Na žalost veliko primerov ostaja neznanih in prezrtih zaradi pomanjkanja prijav.

Države članice Sveta Evrope s(m)o skupaj opravile veliko dela. Poleg ozaveščanja in ustrezne zakonodaje v številnih državah učinkovito preprečujemo zlorabo otrok tudi z usposabljanjem, obveznimi preverjanjem in spremljanjem vseh strokovnjakov, ki so v rednem stiku z otroki. Boj proti spolnemu nasilju nad otroki je in mora biti skupna prednostna naloga v Evropi in širše. Ni dovolj, da zlorabe preprečujemo, do zlorab ne sme priti. Zavržna nadvlada odrasle osebe nad otrokom ni sprejemljiva. Cilj v naši družbi mora biti nič spolno zlorabljenih otrok!

Obeležitev Evropskega dneva preprečevanja izkoriščanja in spolnega nasilja nad otroci

18. novembra obeležujemo Evropski dan prepričevanja izkoriščanja in spolnega nasilja nad otroci. Slovenija je ena izmed držav pobudnic, ki je skupaj z Andoro, Belgijo, Luksemburgom, Monakom in San Marinom že 7. zaporedno leto pripravila izjavo za obeležitev tega dne. Letos se je pridružilo največ držav do sedaj – vseh 47 držav članic Sveta Evrope ter Evropska unija in Tunizija.

Izjava je posvečena zlorabam v krogu zaupanja, ki je žal najpogostejše okolje zlorabe otrok. V izjavi smo poudarili, da samo ozaveščanje ni dovolj. Potrebna je nadgradnja zakonodaje ter učinkovita preventiva, usposabljanje, preiskava in nadzor. Vodilni model za obravnavo otrok žrtev spolnega nasilja predstavljajo Hiše za otroke – Barnhaus, kjer poteka psihološka in psihosocialna rehabilitacija otrok. Ena izmed prvih takšnih hiš v Evropi se trenutno ustanavlja doma, v Sloveniji. Pri njenem nastajanju pa sodelujejo tudi otroci. Vključitev otrok in civilne družbe pri iskanju rešitev za ta problem nosi izreden pomen, saj prav to prispeva k boljši učinkovitosti sistema in lahko dolgoročno povrne zaupanje otrok vanj.

Vir: gov.si