Združenje ravnateljev je moralo priznati: Samotestiranje učencev je potekalo brez težav

0
582
Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan. (Foto: STA)

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan glede na informacije, ki jih ima, ugotavlja, da je sredino samotestiranje učencev v šolah “v velikanski večini potekalo brez problemov”. Ocenjuje, da se bo na daljavo šolalo odstotek ali dva otrok, ker se starši s samotestiranjem ne strinjajo. Točnih podatkov pa še nimajo.

Šole so morale podatke o izvedenem obveznem samotestiranju na novi koronavirus s hitrimi testi v šolah, ki so ga prvič izvedli v sredo, posredovati ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Skupni podatki bodo znani naknadno.

Le na redkih šolah je zaradi obveznega samotestiranja manjkalo večje število otrok. Tudi v prihodnje v zvezi s samotestiranjem šolarjev Pečan ne pričakuje večjih težav, kvečjemu jih bo manj. Na združenju ravnateljev sicer nimajo podatka o tem, koliko je bilo na sredinem samotestiranju pozitivnih brisov.

Učenci in dijaki se morajo od srede v šolah trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus s hitrimi testi. Tisti, ki se ne bodo samotestirali in ne izpolnjujejo niti pogoja cepljenosti oz. prebolelosti, se morajo začasno izobraževati na daljavo. Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec sta ob tem poudarila, da gre za nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol.

Ministrstvo za izobraževanje je sicer šolam poslalo okrožnico z dodatnimi pojasnili. V skladu z njimi morajo učenci, ki se samotestirajo v osnovni šoli, ob prihodu na obšolske dejavnosti in glasbeno šolo poleg kopije soglasja o samotestiranju v šoli imeti tudi evidenčni list samotestiranja. Evidenčni list s podpisom delavca, ki je testiranje spremljal, vsakokrat predložijo učitelju na vpogled.

Gre za dokazilo o opravljenem samotestiranju v šoli in o negativnem rezultatu testiranja. Za evidenčni list učenca poskrbijo starši, je pa ministrstvo šolam poslalo vzorec za pomoč staršem pri pripravi evidenčnega lista.

Piše: P.T., STA