Zdaj, ko je “svoboda”, bo tudi v šolstvu vse “prav”

0
847
SVIZ je izrabil nedorečene stvari v šolstvu za volilno kampanjo. Sicer ne bi pripravil stavke ravno pred volitvami (Foto: Daniel Novaković / STA)

Koalicijska pogodba na področju vzgoje, izobraževanja in znanosti je namreč obetavna – tako vsaj pravijo v Svizu, kjer pozdravljajo napoved nove bele knjige o vzgoji in izobraževanju kot najpomembnejše odločitve koalicije, v VSS pa zavezo za povečanje sredstev za visoko šolstvo. V obeh sindikatih si želijo predvsem kakovostnejšega socialnega dialoga.

V delu koalicijske pogodbe, ki se nanaša na vzgojo in izobraževanje, so med drugim predvidene priprava nove bele knjige, spremembe meril vpisa v srednje šole, brezplačna šolska prehrana, vrnitev sestave svetov, pa tudi partnerski odnos s šolskimi sindikati.

“Če govorimo o do univerzitetnem izobraževanju, je napoved bele knjige oziroma oblikovanja strategije razvoja slovenskega izobraževalnega sistema za naslednjih najmanj deset let verjetno najbolj pomembna odločitev koalicije,” je za STA ocenil glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj.

Naj spomnimo, da je prav Sviz s Štrukljem na čelu organiziral stavko učiteljev tik pred volitvami in zavračal dialog z ministrico Simono Kustec, potem, ko je napovedala, da bodo pogajanja zaradi velikega interesa javnosti v živo predvajali preko Facebooka. Tako je bil prav Sviz tisti, ki je zavračal dialog. Zdaj pa se je seveda pripravljen pogovarjati. Bilo bi zanimivo vedeti ali bo to pred kamerami ali ne….

C.R., STA