Otroci iz Luganska se v Sloveniji dobro počutijo in so napredovali

0
289
Dijaški dom Postojna (Foto: FB)

Namestnik varuha človekovih pravic Jože Ruparčič je ob obisku ukrajinskih sirot iz Luganske regionalne sirotišnice, ki so nastanjeni v Postojni, pregledal socialne in bivanjske razmere, v katerih živijo. Ocenil je, da je otrokom nudena ustrezna oskrba in podpora ter tudi zdravo, varno in prijetno bivanjsko okolje.

 

Kot so pri Varuhu zapisali v sporočilu za javnost, si prizadevajo, da bi vsi otroci brez diskriminacije dejansko uživali pravice, ki jim pripadajo, ne glede na njihove osebne okoliščine ali izvor. Posebno pozornost namenjajo otrokom, ki so se v našo državo zatekli zaradi hudih kriznih razmer v matičnih državah, kot so vojna, lakota, preganjanje ali naravne nesreče, so še poudarili.

V tej luči je namestnik varuha, pristojen za otrokove pravice, obiskal sirote iz Luganske regionalne sirotišnice, ki so zaradi vojne v Ukrajini od začetka maja 2022 nastanjene v dijaškem domu Postojna ter v nastanitvenem objektu v naselju Slavina. Postojno je obiskal z namenom, da pregleda socialne in bivanjske razmere, v katerih živijo.

Ruparčič je ob obisku in pregledu prostorov, ki so namenjeni otrokom, ter pogovoru z zaposlenimi ocenil, da sta otrokom ob podpori urada za oskrbo in integracijo migrantov ter številnih prostovoljcev nudeni ustrezna oskrba in podpora ter tudi zdravo, varno in prijetno bivanjsko okolje.

“Projekt namestitve ukrajinskih sirot v Slavini je primer dobre prakse meddržavnega sodelovanja s ciljem zagotoviti otrokom varno otroštvo, ki je ena njihovih temeljnih pravic,” je ob obisku dejal Ruparčič. Predstojnica sirotišnice iz Luganska Katarina Doncova pa je povedala, da se otroci v Sloveniji dobro počutijo in da so razvojno napredovali, so njene besede povzeli pri Varuhu.

C. R., STA