Na radovljiškem kopališču odslej tudi učno-terapevtski bazen

0
662
Kopališče Radovljica. (Foto: Tinkara Zupan / STA)

Prva faza rekonstrukcije kopališča v Radovljici je končana, danes popoldne bodo kopališče tudi slovesno odprli. Največjo pridobitev 5,4 milijona evrov vredne investicije predstavlja nov pokrit bazen, ki bo služil plavalnemu opismenjevanju otrok in rehabilitaciji po poškodbah. Gorenjska tako po več letih znova dobiva hidroterapijo.

Občina Radovljica se je že pred leti lotila načrtov za celovito rekonstrukcijo kompleksa kopališča, ki ga poleg olimpijskega bazena sestavljajo še kamp in športne površine, v atraktivno turistično, učno, športno-rekreacijsko ter terapevtsko in velneško infrastrukturo. Prvi del projekta je bil izveden leta 2020, ko je bila končana gradnja prostora za elektroenergetske naprave za potrebe sedanjega bazena ter načrtovanega novega kompleksa.

Jeseni leta 2021 so se nato lotili gradnje novega objekta. Staro recepcijo, sanitarije in garderobe so porušili ter zgradili novo stavbo, v kateri so nove garderobe in sanitarije, predvsem pa pokrit učno-terapevtski bazen ter restavracija, ki je odprta tudi za zunanje obiskovalce. Nove sanitarije pa je dobil tudi kamp.

Izvajalec VG5 je dela končal pred rokom, ki je bil postavljen na konec letošnjega leta. “Vsi smo imeli interes, da se gradnja čim prej zaključi. Izvajalca čakajo že druga dela, mi pa smo imeli željo, da objekt odpremo še pred poletno sezono,” je povedal radovljiški župan Ciril Globočnik, ki je tudi sam močno vpet v plavalni šport. Ob tem je spomnil, da je bilo lansko poletje na kopališču gradbišče, a je bil obisk kljub temu zelo dober.

Skupna vrednost izvedenih del je znašala 5,4 milijona evrov, od tega je 1,5 milijona evrov občina pridobila na razpisu tedanjega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, 55.000 evrov pa je prispevala Fundacija za šport. K sodelovanju je pristopilo tudi Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG), ki je za izgradnjo terapevtskega bazena prispevalo 210.000 evrov.

Kopališče Radovljica. Nov učno-terapevtski bazen. (Foto: Tinkara Zupan / STA)

V novem bazenu bo Zdravstveni dom Radovljica izvajal program hidroterapije oziroma fizioterapije v vodi, ki se lahko uporablja za lajšanje številnih zdravstvenih težav, hitrejše okrevanje, celostno krepitev človeka in sproščanje. Do sedaj je bila takšna terapija za prebivalce Gorenjske možna le v okviru zdraviliškega zdravljenja v drugih delih Slovenije.

Kot je izpostavil direktor OZG Matjaž Žura, bazen za gorenjsko zdravstvo predstavlja veliko dodano vrednost. Na Gorenjskem namreč po tem, ko so pred leti zaprli manjši bazen v prostorih Zdravstvenega doma Kranj, hidroterapije ni bilo možno izvajati. “Pri rekonstrukciji radovljiškega kopališča pa se nam je ponudila enkratna priložnost, da hidroterapijo znova uvedemo,” je pojasnil.

Storitve bodo koristili predvsem občani Radovljice, pa tudi drugi bolniki z Gorenjske, v ta namen so od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije lani pridobili nov program fizioterapije. Hidroterapija bo na voljo od septembra dalje, z Občino Radovljica, ki bo upravljala kopališče, pa bodo določili urnike, kdaj se bo bazen uporabljal za terapijo in kdaj za plavalno opismenjevanje otrok.

Učenje plavanja na radovljiškem kopališču sicer poteka že leta, vendar bodo sedaj otroci in učitelji za to imeli bistveno boljše pogoje, je izpostavil župan. Zadovoljen je, ker bo kopališče sedaj lažje delovalo preko celega leta. V poletnih mesecih bo notranji učni-terapevtski center zaprt, saj poleg olimpijskega bazena deluje tudi manjši zunanji bazen, tako bodo varčevali s stroški za energijo. Preostanek leta pa bo poleg olimpijskega bazena, ki ga pokrivajo z balonom, deloval tudi novi bazen.

V drugi fazi rekonstrukcije, za katero že imajo gradbeno dovoljenje in jo želijo zaključiti v prihodnjih petih letih, nameravajo olimpijski bazen pokriti s pomično streho in urediti še velnes ter fitnes. “Potem bo to res sodoben športni in turistični center za celo zgornjo Gorenjsko,” je prepričan Globočnik. Nadeja se, da bodo glavnino sredstev za projekt, ki je ocenjen na 7,5 milijona evrov, dobili prek razpisa ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

C. R. STA