Barkovlje: 40 let poimenovanja slovenske osnovne šole po pisatelju Franu Saleškemu Finžgarju

0
381
Barkovlje ( Foto: USZS)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je v petek v Barkovljah udeležila prireditve ob 40. obletnici poimenovanja slovenske osnovne šole po pisatelju Franu Saleškemu Finžgarju in ob 40. obletnici obnovitve tamkajšnjega slovenskega kulturnega društva. Zbranim je čestitala za ohranjanje in krepitev slovenske identitete.

Prireditev so v glavni meri ustvarili otroci, ki obiskujejo barkovljansko šolo in vrtec. Poleg ministrice je zbrane ob začetku pozdravila tudi senatorka Tatjana Rojc. Deželna predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi pa je društvu ob jubileju podelila spominsko plaketo.

V pozdravnem nagovoru je ministrica Jaklitsch društvu čestitala za desetletja neutrudnega dela, truda za ohranjanje in krepitev slovenske identitete, slovenskega jezika in kulture v Barkovljah, kjer je že stoletja doma slovenski človek.

Zaželela jim je, da bi bili vedno znova okrepljeni z mladimi, ki se zavedajo, da so po srčnosti, talentih, izjemni narodni zgodovini del velikega naroda, čeprav majhnega po številu.

Ob 40. obletnici poimenovanja slovenske osnovne šole v Barkovljah po slovenskem pisatelju se je ministrica ravnateljici, učiteljem, celotnemu osebju, pa tudi staršem otrok zahvalila za njihovo pomembno delo, ob tem pa poudarila, da je odločitev za slovensko šolo obenem tudi odločitev za slovenstvo, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

J.S.