Nacionalni otroški parlament še zadnjič na temo Moja poklicna prihodnost

0
613
Ljubljana, DZ. Zasedanje nacionalnega otroškega parlamenta (Foto: Daniel Novaković / STA)

Danes bo zasedal že 32. nacionalni otroški parlament, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Zasedanje bo potekalo v veliki dvorani DZ, otroci pa bodo letos še zadnjič razpravljali o temi Moja poklicna prihodnost, ki se nadaljuje iz preteklih let. Otroke bodo med drugim nagovoril poslanci in predsednik republike Borut Pahor.

Na otroškem parlamentu sodelujejo otroci iz vse Slovenije, ki so pred tem že razpravljali v otroških parlamentih na občinski, medobčinski in regijski ravni. Mlade parlamentarce bosta uvodoma nagovorila predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednica ZPMS Darja Groznik, so v državnem zboru zapisali v sporočilu za javnost.

Medtem ko je zasedanje otroškega parlamenta lani zaradi epidemioloških razmer potekalo virtualno, bodo letos otroci znova zasedali v prostorih parlamenta. Po odprtju zasedanja bodo o temi Moja poklicna prihodnost razpravljali v petih delovnih skupinah. Ob tem se bodo dotaknili številnih podtem, kot so pot do poklica, poklici sedanjosti in prihodnosti, vpliv covida-19 na izbiro poklica in drugo.

V plenarni razpravi se bodo otrokom pridružili predsednik republike Borut Pahor, ministrice in ministri, drugi predstavniki vlade, predstavniki nevladnih organizacij ter poslanke in poslanci.

V okviru plenarne razprave bodo udeleženci poročali o delu v skupinah, ob zaključku pa bodo razglasili tema 33. nacionalnega otroškega parlamenta.

Zasedanja se bo udeležilo več kot 100 mladih parlamentarcev, predstavnikov učencev zadnje triade osnovnih šol iz vse Slovenije, so sporočili iz urada predsednika republike.

J.S., STA