Najbolj iskani tehnološki profili v Španiji: Strokovnjaki za programiranje, upravljanje podatkov in kibernetsko varnost

0
396
(Photo: Pixabay)

Španski dnevnik El País je objavil raziskavo o najbolj iskanih tehnoloških profilih v Španiji. Digitalna transformacija, avtomatizacija procesov in delo na daljavo so sprožili veliko povpraševanje po strokovnjakih za programiranje, upravljanje podatkov in kibernetsko varnost.

Temeljni pomen, ki ga ima programiranje za prihodnost gospodarstva, priča zagotovitev, da bo v petih letih programiranje vključeno v izobraževalni načrt vseh španskih otrok.  Pandemija je pospešila digitalno preobrazbo vseh sektorjev, kar je pripomoglo k povečanju povpraševanja po tehničnih profilih: do 200.000 delovnih mest bo v Španiji usmerjenih v digitalizacijo (900.000 v Evropski uniji), v skladu s poročilom Evropske komisije. Število programskih razvijalcev pa je že sedaj premajhno.

Povpraševanje je homogeno po  vsej Španiji in zahteva programerje tako za razvoj aplikacij in spletnih strani kot tudi za mobilne in lokalne aplikacije. Povečanje količine informacij in podatkov, ki jih je treba upravljati, je povzročilo veliko povpraševanje profilov, ki so povezani z upravljanjem podatkov in z avtomatsko in umetno inteligenco. Tudi kibernetska varnost je sektor, ki  raste vzporedno z vedno večjo uporabo interneta. V enem letu je elektronsko poslovanje zraslo za 50%.

»Gospodarstva z najboljšimi stopnjami rasti, dohodkom in produktivnostjo so tista, ki predstavljajo večjo naložbo v tehnologijo. Dober del te tehnologije temelji na programski opremi, zato so programerji temeljni del gospodarskega razvoja,« je za El País izjavil Rubén Berrocal, izvršni direktor agencija za zaposlovanje Flyncer. Programerji imajo že danes dobre plačne obete in hitro vključitev v trg dela.

Delovna kultura v Španiji je še vedno zelo tradicionalna. Čeprav bi po podatkih Državnega statističnega centra (INE) 35% delovno aktivnega prebivalstva lahko opravljalo svoje delo na daljavo, ga opravlja samo med 8% in 16%. Kljub temu je ravno programski sektor glavni predstavnik dela na daljavo: obstajajo podjetja, ki zaposlujejo 100% na daljavo.

Fran García del Pozo, odgovorni vodja CODE.org, neprofitne organizacije namenjene širjenju dostopa do računalništva v šolah, meni, da je absolutno nujno, da je programiranje del izobraževalnih učnih načrtov. »Ko se naučimo programirati, razvijemo računalniško mišljenje, ki s seboj prinese vrsto veščin, kot so logika, kritično mišljenje, reševanje problemov in ustvarjalnost. Vse to bodo zahtevala delovna mesta prihodnosti. Na Kitajskem je programiranje obvezno za učence od štirih let, robotika pa od enajstih,« je izjavil Del Pozo.

Piše: Jože Jan

Vir: El País, Španija