Nova razstava v galeriji F. Berganta v Ljubljani: Ris na slikah Klarise Sipoš

0
577
"O izjemnem talentu slikarke Klarise Sipoš bomo zagotovo še slišali," je dejal kustos razstave Lan Seušek.(Foto: Veronika Savnik)

Včeraj je v galeriji Fortunata Berganta na Linhartovi 13 v Ljubljani potekalo slovesno odprtje nove razstave. Tokrat je to fotorealistična razstava izjemno nadarjene slikarke Klarise Sipoš. Odprl  jo je dr. Ivan Štuhec, ki je razkril, da se v motivu risa, ki prevladuje na vseh slikah, skriva avtorica sama. Kustos razstave, Lan Seušek, pa je povedal, da je ris skoraj postal simbol slovenstva, razstava pa je v današnjem hitrem tempu učna ura opazovanja.

Ris je upodobljen na vseh desetih razstavljenih slikah Klarise Sipoš. (Foto: Veronika Savnik)

Klarisa Sipoš je o svojih desetih razstavljenih delih povedala, da je razstavo navezala na projekt za ohranjanje risa v Sloveniji LIFE Lynx, ter da je na svoje prvo delo s tematiko risa naslikala kanadskega risa, ob spremljanju problematike in ogroženosti risa na slovenskih tleh pa so nastajala tokrat razstavljena dela. Klarisa Sipoš rise sicer slika po fotografijah, saj jih je v naravi težko najti, če pa že, se hitro potopijo nazaj v divjino.

Slikarka Klarisa Sipoš (Foto: Demokracija)

Slike Mladič s Snežnika I. ,II. In III. je avtorica z dovoljenjem naslikala po fotografijah doc. dr. Miha Krofela.  V svoji slikarski karieri Klarisa Sipoš slika tudi druge motive, med drugim tudi portrete ljudi. Slika na  različne podlage, kot so na primer fasade kapelic, dodeluje tudi manjše nezahtevne kipce, ki s pod njenimi rokami dobijo novo podobo, ilustrira knjige, dela pa tudi v studiu Shiposh, ki se lahko pohvali s številnimi filmi kot so: 30 vrhov za 30 let, Prešernova proslava 2021, Sen 1991. »Prepričani smo, da bomo o Klarisi Sipoš še marsikaj slišali in brali, saj tako velikega talenta se ne da spregledati,« je še poudaril kustos razstave Lan Seušek.

Piše: L.K.

Več o razstavi, ki si jo v Galeriji F. Berganta na Linhartovi 13 v Ljubljani do nadaljnjega lahko ogledate od ponedeljka do petka med 9.00 in 16.00, si preberite na POVEZAVI in na spletni strani GALERIJE F. BERGANTA.