Novogoriška univerza išče nove prostore za svoje dejavnosti

0
223
Univerza v Novi Gorici (Foto: UNG)

Univerza v Novi Gorici pripravlja strategijo, kako bi z novimi lokacijami in prenovami sedanjih svojih objektov zagotovila dovolj prostora za vse svoje fakultete in raziskovalne laboratorije. Rektor univerze Boštjan Golob in novogoriški župan Samo Turel sta predstavila nove načrte umeščanja Univerze v Novi Gorici v mesto Nova Gorica.

 

“Ta načrt umeščanja je del strategije razvoja Univerze v Novi Gorici, ki jo trenutno prenavljamo. V tem strateškem razvoju vidimo Mestno občino Nova Gorica kot lokacijo za koncentriranje vseh naših pedagoških aktivnosti,” je na novinarski konferenci v Novi Gorici razloge za pripravo idejnega načrta predstavil Golob.

Rektor je dodal, da bo trajalo več časa, da bodo novo strategijo lahko tudi udejanjili. “Predvsem zato, da bomo v tej idejni zasnovi našli rešitve za pravno-formalni status nekaterih nepremičnin. V vsakem primeru bi si želeli ta razvoj temeljiti na temu, da pridemo do nepremičnin, ki so bile omenjene, tako da bomo lahko znaten del pedagoških aktivnosti Univerze v Novi Gorici preselili v Mestno občino Nova Gorica.”

Novogoriška univerza že sedaj deluje na več lokacijah, poleg Nove Gorice še v Ajdovščini in Vipavi. Ti dve lokaciji ostajata tudi v prihodnje, v Novi Gorici pa naj bi pridobili nekatere nepremičnine, s katerimi bi lahko ublažili svojo prostorsko stisko. Med vsemi tremi mesti bodo študente in zaposlene prevažali kombiji, ki jih novogoriška univerza načrtuje nakupiti.

Univerza ima na Goriškem svoje prostore v stavbi v Rožni dolini ter na nekaterih drugih manjših lokacijah v mestu. V idejni zasnovi pa je predvideno, da bi pridobila dodatne prostore v centru mesta po izselitvi Finančne uprave RS ter na prenovljenem prostoru ob novogoriški železniški postaji. Kdaj se bo to zgodilo in koliko naj bi investicije v morebitni nakup in prenovo potrebnih nepremičnin stale, pa Golob ni znal povedati.

Nove nepremičnine bi lahko kupili ali jih vzeli v dolgotrajni najem, o tem bodo še iskali različne možnosti skupaj z novogoriško občino. V okviru novega idejnega načrta naj bi našli tudi dovolj prostora za nastanitev študentov, skupaj jim želijo zagotoviti med 150 in 200 novih nastanitev.

Turel pa je povedal, da si v Novi Gorici želijo študentskega vrveža in dogajanja. Zato bodo univerzi pomagali pri uresničevanju njenih načrtov. V Novo Gorico bi radi preselili tudi rektorat univerze, ki bi mu po letu 2025, ko bo zaključeni dogajanje Evropske prestolnice kulture, namenili zgornje nadstropje stavbe sedanje novogoriške železniške postaje.

“Zelo sem zadovoljen, da smo pogovore z univerzo pripeljali do te točke, da je dozorela ideja o vrnitvi univerze v Novo Gorico, rektorata in velike večine dodiplomskih študijskih programov oziroma fakultet. Predvsem pa smo zadovoljni, ker univerza v svoji brezmejnosti in mednarodni vpetosti prepoznava, da je tak tudi značaj tudi samega mesta Nova Gorica,” je povedal novogoriški župan.

C. R., STA