Ob škofjeloških vrtcih in šolah sadijo avtohtono sadno drevje

0
408
Škofja Loka, podružnična sola v Bukovščici. (Foto: Tinkara Zupan / STA)

Občina Škofja Loka se je na pobudo občanke lotila projekta sajenja sadnega drevja ob škofjeloških izobraževalnih ustanovah. Projekt so poimenovali Carjevič – rdeča lička v škofjeloških vrtcih in šolah, in sicer po avtohtoni sorti jablan, ki jo bodo posadili. Predstavili so ga v podružnični šoli Bukovščica, ki letos praznuje 110 let.

Pobudo za sajenje dreves je podala občanka Čiška Podnar. Kot je pojasnila, je naš planet na kritični točki. Rodovitna zemlja propada in edina rešitev je posaditi čim več dreves, kar je dobro tudi za čebele in ostale živali ter ljudi. “Gre za zapuščino, ki jo dajemo našim otrokom. Smo generacija, ki lahko naredi prodor ali pa katastrofo,” je izpostavila.

Podnarjeva je za projekt podarila 20 sadik in ostale občane povabila k razmisleku o samooskrbi, ravnanju z okoljem in skrbi za sočloveka ter naravo. Ker so te vsebine vključene tudi v prioritete Občine Škofja Loka, so v občinski upravi pobudo izkoristili, kupili še več sadik in naredili širši projekt, namenjen osveščanju, spodbujanju in razveseljevanju.

Kot je povedal škofjeloški župan Tine Radinja, gre za čudovit projekt saditve avtohtonih sadnih vrst ob šolah in vrtcih. Projekt bo imel trajnostne učinke, usmerjen je v skrb za ohranjanje narave, hkrati pa otrokom prinaša tudi kakovostno in zdravo malico. Odločili so se za avtohtono sorto carjevič. Gre za domača svetlo rumena jabolka z rdečimi lički. Dozorijo v sredini septembra in bodo otroke razveseljevala, ko se vrnejo s poletnih počitnic.

Otroci so drevesa sprejeli z navdušenjem in pomagali pri sajenju, prav tako bodo pomagali pri njihovi nadaljnji oskrbi, ki vključuje obrezovanje. Kot je ob današnji saditvi povedala vodja podružnične šole v Bukovščici Alenka Magajne Germ, se otroci na ta način učijo živeti z naravo in se z njo povezovati. Projekt jih spodbuja k zdravemu načinu življenja, znanje, ki ga tako pridobijo, pa prinašajo tudi domov svojim družinam.

Dve drevesi so posadili tudi že ob Osnovni šoli Ivana Groharja, eno eno drevo pa ob Osnovni šoli Jela Janežiča. Prihodnji mesec bodo drevesa sadili še v nekaterih drugih šolah in se tako učili, kako se pravilno sadi tovrstno sadike. Pripravljajo tudi predavanja in o pomenu in pravilni negi dreves ter grmovnic.

Ponekod s temi slovesnimi dogodki obeležijo tudi okrogle obletnice delovanja šol. Tako je bilo tudi danes v Bukovščici, kjer šola deluje že 110 let, čeprav jo v tem šolskem letu obiskuje le 11 otrok. Pred leti so imeli zgolj devet učencev in pojavilo se je že vprašanje o zaprtju šole. Magajne Germova upa, da se to ne bo zgodilo. Kot je poudarila, je prednost takšnih malih podružničnih šol, da vsi otroci sodelujejo pri vsakem dogodku in tako dobijo res lepo življenjsko popotnico.

J.S., STA