»Odprite šole!«: Afganistanska dekleta protestirajo v Kabulu za pravico do izobraževanja

0
328
(Photo: printscreen youtube)

Afganistanska dekleta in žene so se udeležile protesta pred ministrstvom za izobraževanje v Kabulu.

 

 

Dekleta in žene so v soboto v bližini talibanskega ministrstva za izobraževanje v Kabulu uprizorile protest in pozvale oblast, naj ponovno odpre dekliške srednje šole v Afganistanu.

Protestnice so vzklikale: »Izobraževanje je naša pravica – odprite vrata dekliških šol!«, medtem, ko so jih opazovali oboroženi Talibani. Dekleta so držala transparente z napisom »Izobraževanje je naša temeljna pravica, ne politični načrt«. Ko so kasneje na prizorišče prispeli talibanski vojaki, se je manifestacija v miru razšla.

Odkar so Talibani prevzeli oblast, so dekliške osnovne šole ostale odprte, starejšim dekletom pa niso dovolili v srednjo šolo.

Talibansko ministrstvo za izobraževanje je izjavilo, da se bodo srednje šole za dekleta ponovno odprle v sredo preteklega tedna, vendar obljube niso izpolnili. Vlada je sporočila, da bodo srednje šole za dekleta ostale zaprte, dokler zanje ne bo izdelan »celovit islamski načrt«.

»Celo prerok je rekel, da ima vsakdo pravico do izobraževanja, toda Talibani so nam to pravico ugrabili,« je dejala Nawesa, ena od protestnic na demonstraciji.

Talibani so v petek ženskam prepovedali letalska potovanja brez moškega spremljevalca. Ženskam je bil po ukazu talibanske vlade prepovedan tudi dostop do letov v Islamabad, Dubaj in Turčijo.

Jože Jan

Vir: The Guardian, Združeno kraljestvo