Okrogla miza Zemljepisna imena na poselitvenem območju Slovencev v Italiji

0
283
Gorica, Italija (Foto: Wikipedija)

V sredo, 4. oktobra, je v Trgovskem domu v Gorici (Italija) potekala okrogla miza z naslovom Zemljepisna imena na poselitvenem območju Slovencev v Italiji. 

Ob poimenovanju zemljepisnih danosti na poselitvenem območju Slovencev v Italiji se slovensko govoreči znajdejo pred dilemami, kaj naj usmerja naše jezikovne izbire, v katerih okoliščinah uporabiti slovensko in v katerih italijansko ime in katera je med pogosto različnimi narečnimi različicami ustrezna uradna oblika imena. Pri popisu slovenskih imen za kraje v Italiji je veliko delo opravil že Pavle Merku, odprta evropska meja ter skrb za jezikovno in kulturno dediščino pa v vsakdanje sporazumevanje prinašata vedno nova vprašanja, o katerih je tekla beseda na okrogli mizi, k vprašanjem pa je bilo povabljeno tudi občinstvo.

Sodelovali so:

dr. Helena Dobrovoljc (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti – ZRC SAZU, Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen; Univerza v Novi Gorici)
dr. Matjaž Geršič (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti – ZRC SAZU, Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen)
dr. Nataša Gliha Komac (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti – ZRC SAZU, Planika)
Andreja Kalc (Slovenski raziskovalni inštitut – SLORI)
Laura Sgubin (Centralni urad za slovenski jezik pri Avtonomni deželi Furlaniji – Julijski krajini)

Okroglo mizo je povezovala dr. Maja Melinc Mlekuž s Centra za kognitivne znanosti jezika Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Organizatorja okrogle mize sta bila Center za kognitivne znanosti jezika in Fakulteta za humanistiko Univerza v Novi Gorici

Sodelujoče ustanove pa so bile Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti –ZRC SAZU, Slovenski raziskovalni inštitut – SLORI, Centralni urad za slovenski jezik Avtonomne dežele Furlanije – Julijske krajine; s podporo Slovenskega izobraževalnega konzorcija – SLOV.I.K.