Omicron je izpraznil učilnice v Madridu: »Pogrešam polovico učencev«

0
443
(Foto: Montaža Demokracija / Freepik)

Varianta koronavirusa omicron je zmedla načrte milijonov Madridčanov, ki so se v ponedeljek vrnili z novoletnih počitnic. Zaradi zaskrbljujočega povečanja števila okuženih je Madrid pokazal nenavadno mirno sliko: prazne restavracije, malo prometa, visoka bolniška odsotnost in zelo malo otrok v šolah. Od začetka šestega vala sredi oktobra je bilo v Madridu s covidom okuženih že 11% prebivalstva.

Vse kaže, da je število okužb doseglo vrhunec. Madrid beleži 2.649 okuženih na 100.000 prebivalcev. V zadnjih dneh se je število rahlo zmanjšalo, kar je obetaven podatek. Na ministrstvu za zdravje so optimisti tudi glede cepljenja prebivalstva, saj se je  v Madridu s tretjim odmerkom cepilo že 80,2% celotnega prebivalstva.

Cepljenje otrok do sedaj še ni doseglo pričakovanih ciljev. Do sedaj se je cepilo 35% otrok, vlada si je za mesec januar postavila kot cilj doseči vsaj 50% cepljenih otrok.

Vrnitev v učilnice po novoletnih počitnicah tudi ni kot so jo pričakovali. »Otroci ne prihajajo v šolo, ker so okuženi ali ker se starši bojijo. Tisti, ki imajo možnost, pustijo svoje otroke doma«, je vrnitev v šole opisala Ana Sangrador, učiteljica v centru San Luis Gonzaga. »Pogrešam polovico učencev,« je dodala Ana.

V tej situaciji so bili številne šole prisiljene ponovno predvajati pouk po spletu. »Težko je hkrati spremljati otroke v učilnici in tudi tiste, ki so doma. Običajen pouk se mora nadaljevati in se moramo hitro prilagoditi novim razmeram,« je zaključila Sangrador.

Pouk po šolah se je začel z odpovedjo 6.519 učiteljev (8% vseh), 3.741 zaradi covida in 2.778 zaradi drugih bolezni. Ministrstvo za šolstvo je pospešilo razpis za nadomestne učitelje. Ukrep je po mnenju sindikatov nezadosten. »V javnih šolah je manjkalo okoli 2.600 učiteljev, ministrstvo naj bi nadomestilo 1.000 učiteljev, vendar jih je v šole prispelo le 300,« je izjavila Isabel Galvín, generalna sekretarka sindikata učiteljev v Madridu. Galvín je kritizirala tudi, da antigenski testi niso bili pravočasno opravljeni in pregledani ter da kampanja cepljenja mladoletnikov ni bila uspešno izvedena, da bi zagotovila varnejšo vrnitev v šole.

Iz sindikata učiteljev Anpe trdijo, da je že veliko učiteljev prebolelo covid, zaradi česar bo v prihodnje situacija boljša. »Učitelji so mirni in se držijo protokola. Šole so varna okolja. Razmere so sedaj veliko boljše, kot so bile pred enim letom,« je za pomiritev staršev izjavil Andrés Cebrián, predsednik Anpe v Madridu.

Piše: Jože Jan

Vir: El Mundo, Španija