Omikron na pohodu: V karanteni je že 1431 oddelkov v osnovnih in srednjih šolah. Kako nevaren je?

0
447
Simbolična fotografija. (Foto: Pexels)

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, objavljenih na Covid-19 sledilniku, je bilo v torek v osnovnih šolah v karanteni 936 oddelkov, v srednjih šolah pa 495, skupno 1431, kar je trikrat več kot pred prazniki. Tako se uresničujejo napovedi ministrstva izpred tedna dni, da v šolah pričakujejo zaostritev epidemioloških razmer.

V torek je bilo po podatkih sledilnika v karanteni 19.651 učencev in 12.808 dijakov. V karanteni je bilo tako okoli 10 odstotkov vseh učencev in okoli 16 odstotkov vseh dijakov. Samo v osnovnih šolah so v torek med učenci potrdili 1068 okužb, dodatnih 406 med zaposlenimi. V srednjih šolah so med dijaki potrdili 379 okužb, dodatnih 84 med zaposlenimi.

V vrtcih je bilo v torek v karanteni 171 oddelkov oz. 2446 otrok. Med otroci so v torek potrdili 74 okužb, 235 pa med zaposlenimi v vrtcih.

Pred božično-novoletnimi prazniki je bilo 23. decembra v osnovnem šolstvu v karanteni 372 oddelkov, v srednjem pa 52 oddelkov. Od takrat je torej število oddelkov v karanteni naraslo za več kot trikrat.

Na ministrstvu za šolstvo so sicer povedali, da je pričakovati da se bodo razmere zaradi minulih praznikov zaostrile, a zapiranje šol naj ne bi bil sistemski ukrep.

Najmlajši covidni bolnik na navadnem oddelku je na današnji dan star 27 let, na intenzivni negi pa le 16 let. Umrlo je 13 covidnih bolnikov.

Omikron in otroci

Iz tujine sicer prihajajo nekateri zaskrbljujoči glasovi o povečanji števila hospitalizacij otrok zaradi omikrona:

Podatki o povečanem številu hospitalizacij so sicer lahko povezani z veliko večjo kužnostjo omikrona v primerjavi z drugimi različicami, vendar je na tem področju še veliko neznank.

Na Pediatrično kliniko v Ljubljani smo poslali vprašanja o tem, kako nevaren je lahko omikron za otroke in prejeli odgovor dr. Marka Pokorna, dr. med., strokovnega direktorja Pediatrične klinike v Ljubljani: “Različica omikron je predvsem veliko bolj nalezljiva kot prejšnje različice, v luči bolj odprte družbe, šol in vrtcev pa je posledično več okužb tudi med otroki. Glede same bolezenske slike tudi pri otrocih prevladujejo vročina, prehladni znaki in prebavne težave. Majhen delež obolelih otrok potrebuje bolnišnično zdravljenje; ker pa je okužb med otroki ta trenutek res veliko, več otrok pride tudi v bolnišnico, ” je zapisal dr. Pokorn, je poudaril še, da bomo šele čez nekaj tednov videli, ali bo zaradi velikega števila okužb med otroki prišlo tudi do porasta primerov večorganskega vnetnega sindroma, ki se pojavi nekaj tednov po okužbi.

Kot je še zapisal dr. Marko Pokorn, Pediatrična klinika v Ljubljani ves čas zagotavlja nemoteno obravnavo otrok, tako zaradi covid-19 kot tudi kljub covidu-19: “Po potrebi bomo prilagodili delo na oddelkih, da bomo lahko pomagali vsem, ki pomoč potrebujejo. Potencialno težavo za nemoteno delo pa predstavlja naraščanje števila okužb med zaposlenimi in njihova odsotnost, predvsem zaradi otrok v karanteni.”
Piše: J.S., STA