Piranski akvarij vabi z morskimi konjički in poletnimi delavnicami

0
245
Piran, Akvarij Piran. V Akvariju Piran prvič pričakujejo podmladek moskatne hobotnice. V gnezdu, ki so ga skupaj s samico umaknili v karanteno, je okoli 80 jajcec. Gnezdo moskatnih hobotnic s samico v Akvariju Piran. (Foto: Akvarij Piran)

Akvarij Piran ima letos nekaj manj obiskovalcev kot lani, ko so beležili najboljši obisk od prenove leta 2009, kljub temu pa je obisk dober, je ocenila strokovna vodja Manja Rogelja. Zarod moškatne hobotnice v akvariju ni dočakal odrasle dobe, so se pa uspešno razmnožili morski konjički. Med počitnicami pripravljajo tudi otroške delavnice.

Trenutno piranski akvarij obiskujejo predvsem turisti. “Veseli smo, da so z nami ponovno tudi številni obiskovalci iz drugih držav, ki so navdušeni nad raznolikostjo našega majhnega koščka morja,” je dejala strokovna vodja akvarija, v katerem so lani zabeležili 60.000 obiskovalcev.

Februarja so prvič pričakovali podmladek moškatne hobotnice. V gnezdu, ki so ga skupaj s samico umaknili v karanteno, je bilo takrat okoli 80 jajčec. Kot je Rogelja povedala za STA, pa so se posamezne ličinke hobotnice izvalile prehitro, še z razvito rumenjakovo vrečo, in kmalu poginile. “Gnezdo skupaj s hobotnico smo zato preselili v morje v upanju, da bodo naravni pogoji in nižja temperatura vode izleganje ustavili,” je dodala.

So se pa lani septembra v piranskem akvariju izlegli dolgonosi morski konjički (Hippocampus guttulatus), ki jih je sicer v ujetništvu po besedah strokovne vodje težko razmnoževati. Gre za eno od dveh vrst morskih konjičkov, ki živita v slovenskem morju. Mladički so uspešno odrasli in so trenutno v javnem delu akvarija na ogled obiskovalcem. Glede na spol so ločeni v dva bazena, da je preprečeno njihovo razmnoževanje.

V aprilu so izdali tudi novo poštno znamko in razglednico, posvečeno morskim konjičkom. Ti se po ocenah strokovnjakov piranskega akvarija v našem morju zaenkrat dobro počutijo, saj jih pod morsko gladino redno srečujejo. Morski konjiček pa ostaja v logotipu akvarija tudi po lanskem prehodu pod Univerzo na Primorskem.

Kot so še povedali v akvariju, v slovenskem morju trenutno ne opažajo posebnosti. Prisotni so sicer posamezni predstavniki tujerodne vrste rebrače morski oreh (Mnemiopsis leidyi), ki pa se zaenkrat še niso močno namnožili kot v preteklih letih.

Letošnje šolske počitnice želijo v akvariju razgibati z otroškimi delavnicami. Vsak ponedeljek pripravljajo nove vsebine, ki med drugim zajemajo prehrano in gibanje morskih živali ter spoznavanje morja pod mikroskopom.

“Prihajajoči ponedeljek bomo otrokom predstavili, kako živali prispejo v Akvarij Piran, našo opremo in terensko delo,” je napovedala Rogelja. Zaradi velikega povpraševanja bodo nekatere delavnice ponovili v avgustu.

C. R., STA