Kmalu bodo odprli posavsko čebelarsko središče v Krškem

0
343
(Foto: STA)

Na Bohoričevi ulici v Krškem bodo konec tedna uradno odprli regijski čebelarski center, ki so ga zgradili in uredili s pomočjo partnerjev in evropske denarne podpore. V Krškem so sicer lani začeli projekt Čebelarski mozaik, s katerim želijo vzpostaviti skupno mrežo posavskih čebelarjev. Projekt predvideva tudi gradnjo čebelarskega centra.

Gre za nekaj več kot 350.000 evrov vreden partnerski projekt, ki ga je Evropski sklad za regionalni razvoj podprl s skoraj 150.000 evri, so sporočili s krške občine.

Mestna občina Krško je sicer za gradnjo in zunanjo ureditev čebelarskega centra namenila približno 220.000 evrov, v centru pa bosta tudi laboratorij za analizo medu in voska ter razstavno-prodajni prostor s čebelarsko opremo.

S projektom Čebelarski mozaik želijo vzpostaviti skupno mrežo posavskih čebelarjev. V njegovem okviru bodo uredili tudi mestne čebelnjake, medovite gredice, učne čebelarske poti, pripravili usposabljanja biodinamičnega čebelarjenja, strokovna izobraževanja in svetovanja.

Cilji projekta so tudi ohranjanje čebelarjenja, opozarjanje na pomen čebel in vzorno skrb zanje. Prek čebelarskih krožkov bo omogočil prenos znanja na podmladek.

Omenjeni partnerski projekt vodi Mestna občina Krško. Njegovi partnerji so Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, Osnovna šola Maksa Pleteršnika v Pišecah, Osnovna šola Jožeta Gorjupa v Kostanjevici na Krki, krška Osnovna šola Jurija Dalmatina in enota Kulturnega doma Krško Mestni muzej Krško.

Krška občina in tamkajšnja čebelarska društva so se pred nekaj leti pridružili tudi projektu trajnostnega zagotavljanja čebelje paše Človek posadi – čebela opraši Čebelarske zveze Slovenije in v starem mestnem jedru zasadili medovite rastline. Zadnja leta pa skušajo ob novogradnjah ali stavbnih prenovah pri zunanjih ureditvah zasaditi medovite rastline, so še zapisali na krški občini.

Za sajenje medovitih rastlin že sicer bolj ali manj skrbijo v vseh posavskih občinah, v Občini Brežice pa, na primer, vsaki družini z novorojencem letos podarijo bom za nakup medovitega drevesa.

J.S., STA