V Preddvoru bodo letos veliko investirali v novo športno dvorano

0
317
(Foto: FB Občina Preddvor)

Občina Preddvor je s pomočjo javnega razpisa prejšnji teden izbrala izvajalce za rušenje športne dvorane ob osnovni šoli ter projektanta in izvajalca za gradnjo nove dvorane s širitvijo šole. Najnižjo ceno 7,65 milijona evrov je med petimi ponudniki ponudila družba Lesnina MG oprema. Gradnja bo predvidoma stekla jeseni.

 

Rušitev dvorane bo izvedel samostojni podjetnik Franc Roblek – gradbena mehanizacija in prevozi za nekaj več kot 56.000 evrov. Na razpis so se sicer za ta sklop prijavila tudi štiri podjetja, ki bi dela opravila za od 100.000 do 114.000 evrov.

Prav tako pet ponudb je prispelo za projektiranje in gradnjo nove športne dvorane ter zunanjo ureditev. Ponudbe so se gibale od 7,65 do 9,63 milijona evrov. Kot najugodnejšega ponudnika je občina ta teden izbrala podjetje Lesnina MG Oprema, pravnomočnost odločitve pa na občini pričakujejo po izteku roka za pritožbe konec prihodnjega tedna.

Kot je pojasnil preddvorski župan Rok Roblek, so si, preden so se odločili za izvedbo projekta, po Sloveniji ogledali več primerov tovrstne gradnje. Da bi se izognili morebitnemu višanju cen med samo gradnjo, zaradi dražitve materialov ali drugih zapletov, so se odločili, da naročijo projekt na ključ. Ta je v osnovi sicer morda dražji, vendar pa investitorja obvaruje tveganja.

Na podpis pogodbe z izvajalcema v Preddvoru računajo v prvem tednu junija. V štirih mesecih naj bi bila nato pripravljena projektna dokumentacija. Tik pred začetkom novega šolskega leta pa je v načrtu rušitev stare telovadnice. Če bo prišlo do zamika gradnje, bodo rušenje za kakšen mesec prestavili. Celotna investicija pa mora biti zaključena v 20 mesecih.

Nov sodoben in nadstandarden športni objekt za dvoranske športe bo zgrajen na mestu sedanje šolske telovadnice in nogometnega igrišča. V njem bodo tudi nekateri prostori za šolo, in sicer razdelilnica hrane oziroma jedilnica, tri učilnice in garderobe.

Investicijo so občini omogočila sredstva, ki jih je z naslova davčnih prihodkov v proračun nenadejano prejela v letu 2019. Del sredstev, ki jih je bilo kar za 4,7 milijona evrov, so namenili za pokritje dolgov, ostala pa občina usmerja v investicije.

Občinski svet je sprejel finančno konstrukcijo projekta, ki bil prvotno ocenjen na 7,5 milijona evrov. Občina je bila uspešna tudi na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, saj ji je z naslova sofinanciranja investicij v vrtce in osnovne šole pripadlo 1,3 milijona evrov nepovratnih sredstev.

J.S., STA