Podelitev Krkinih nagrad za raziskovalne naloge

0
270
Krka, Novo Mesto (Foto: STA)

Novomeška farmacevtska družba Krka je mladim raziskovalcem v petek, 20. oktobra, podelila Krkine nagrade za raziskovalne naloge za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Študentom z najboljšimi raziskovalnimi nalogami so podelili pet velikih Krkinih nagrad in 28 običajnih. Podelili so še 75 pohval oz. priznanj za raziskovalno nalogo.

 

Ker so bile naloge, ki so prispele na razpis, zelo kakovostne, so študentom podelili tudi 29 Krkinih priznanj s posebno pohvalo in 46 Krkinih priznanj, so sporočili iz Krke.

Med letošnjimi prejemniki nagrad je bilo sicer 35 doktorjev znanosti. Osem nagrajencev, poleg petih prejemnikov velike Krkine nagrade še trije prejemniki Krkine nagrade, je rezultate svojega raziskovalnega dela predstavilo na simpoziju pred slovesno podelitvijo.

Odziv na razpis za 53. Krkine nagrade je sicer tudi letos izpolnil pričakovanja znanstvenega odbora sveta sklada Krkinih nagrad. Število prijavljenih se povečuje in tako potrjuje, da so Krkine nagrade cenjene tako na srednjih šolah kot na univerzah.

Dijaki in študenti, ki so se prijavili na letošnji razpis, so odlično opravili svoje raziskovalno delo. Številne naloge imajo veliko znanstveno vrednost in so kakovosten prispevek k napredku področja, ki ga obravnavajo. Pri tem imajo pomembno vlogo mentorji, ki mlade motivirajo, jim pomagajo kritično in objektivno ovrednotiti znanstvene rezultate ter jih usmerjajo od prepoznave raziskovalnega problema do predstavitve rezultatov.

Krkine nagrade so tudi izjemna priložnost, da mladi svoje raziskovalno delo predstavijo javnosti. Njihovo poslanstvo je dati mladim raziskovalcem veljavo, jim pomagati do prepoznavnosti njihovih dosežkov in omogočiti razvoj v vrhunske strokovnjake, so dodali v Krki.

Kot so navedli, je član uprave in predsednik sveta sklada Krkinih nagrad Aleš Rotar ob podelitvi nagrad dejal, da imajo te na poti mladih raziskovalcev posebno mesto.

“Nekaterim pomenijo vstop v poglobljeno raziskovalno delo, drugim pa nov dosežek v vrsti znanstvenih del,” je povedal in dodal, da bodo v Krki še naprej spodbujali in nagrajevali delo mladih ter skupaj z njimi razvijali nove izdelke in tehnologije.

Glavni namen Krkinih nagrad je sicer popularizacija raziskovalnega dela med dijaki in študenti. Pri tem je ključno, da ti ves čas prestopajo meje med temeljno in uporabno znanostjo ter hkrati prispevajo h kritičnemu razmišljanju in timskemu delu.

S skladom Krkinih nagrad mladim raziskovalcem tlakujejo pot do novih znanstvenih dosežkov od leta 1971. Od takrat jih je Krkino nagrado prejelo 3110, so še zapisali v Krki.

C. R., STA