Podhranjenost otrok v Etiopiji zaradi vse hujše suše narašča

0
340
(Foto: Pixabay)

Več deset tisoč otrok v Etiopiji trpi za najbolj smrtonosno obliko podhranjenosti, saj na vzhodu in jugu države pustoši suša, ki traja že dlje časa, je danes sporočila britanska dobrodelna organizacija Save the Children.

 

Organizacija ocenjuje, da za najbolj smrtonosno obliko podhranjenosti zdaj trpi približno 185.000 otrok. “Otroci – še posebej majhni otroci – so v Etiopiji v največji krizi,” je dejal direktor organizacije v Etiopiji Xavier Joubert.

Po podatkih organizacije se je v etiopski regiji Somali, ki je ena najbolj prizadetih, stopnja podhranjenosti v zadnjem letu povečala za 64 odstotkov. V istem obdobju je bilo zabeleženih več kot 50.000 primerov hude akutne podhranjenosti, ki zahteva nujno zdravljenje, da se prepreči smrt, je navedla neprofitna organizacija.

Po dveh zaporednih letih suše je na Afriškem rogu zaradi pomanjkanja hrane ogroženih že 18,4 milijona ljudi. Po napovedi urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) bi se do septembra število prizadetih v Keniji, Etiopiji in Somaliji lahko povzpelo na 20 milijonov. V Etiopiji je suša prizadela že 8,1 milijona ljudi.

Zaradi pomanjkanja padavin so v Keniji, Somaliji in Etiopiji uničeni pridelki, precej živine je poginilo, ogromno ljudi pa je moralo v iskanju hrane in vode zapustiti svoje domove. Te težke razmere je še poslabšal konflikt v Ukrajini, zaradi katerega so se povišali stroški hrane in goriva.