V kateri muzej boste odhiteli jutri? – Približuje se Poletna muzejska noč

0
346
Narodni muzej Slovenije (Foto: Tamino Petelinšek, STA)

V soboto bo potekala 20. Poletna muzejska noč, ki se ji pridružuje vedno več slovenskih muzejev, galerij in drugih ustanov. Vrata bo med 18. in 24. uro na široko odprlo 80 ustanov v 62 krajih po Sloveniji in ob tem priredilo brezplačna posebna vodenja, razstave, delavnice, koncerte in druge dogodke.

“Skupnost muzejev Slovenije si vse od začetka svojega obstoja ob drugih ciljih prizadeva tudi za promocijo kulturne dediščine. V tem kontekstu je bila pred 20 leti tudi prvič organizirana Poletna muzejska noč,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala nova predsednica predsedstva te organizacije Alenka Černelič Krošelj iz Posavskega muzeja Brežice.

Na položaju je zamenjala dolgoletno direktorico Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandro Berberih Slana, ki se je preselila na delovno mesto v Zagrebu. “Poletna muzejska noč je vsako leto izredno obiskana, saj je edinstven dogodek te vrste, muzeji in galerije pa v tej noči ponudijo najboljše, kar premorejo. Preživela je tudi čas korone, ko smo izvedbo prilagodili tedanji situaciji in jo izvedli s pomočjo spleta,” dodaja Berberih Slana.

Koordinatorica Poletne muzejske noči Simona Tripkovič, ki se po petih letih prav tako poslavlja s te funkcije, je povedala, da se akciji letos pridružuje enajst ustanov, ki doslej še nikoli niso sodelovale v tem projektu. Med njimi je Univerza na Primorskem, medtem ko je bila Univerza v Mariboru že prej del tega.

“Kaže, da se je akcija usidrala med nas, ki delamo v kulturnih ustanovah, in tudi med obiskovalce,” je dejala. “Sodelujoči so tudi letos pripravili izredno raznolike programe, od odprtij muzejev in razstav, do koncertov in branja. Na voljo bodo programi za otroke in odrasle, vsak obiskovalec bo lahko našel kaj zase,” je še povedala koordinatorica.

Podrobnosti programa so dostopne na spletni strani Skupnosti muzejev Slovenije in na Facebook strani Poletna muzejska noč.

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor na primer pripravljajo dogodke na štirih lokacijah, pri čemer bodo prvič odprli za javnost Trafiko ob parku.

Dobra obiskanost Poletne muzejske noči je po besedah Alenke Černelič Krošelj znamenje, da si ljudje želijo obiskati kulturne ustanove in prireditve v živo. Medtem ko so bili muzeji in galerije prejšnji dve leti zaradi ukrepov, povezanih s covidom-19, primorani na različne načine omejevati obisk in svoje delovanje, v zadnjih dveh mesecih ponovno opažajo povečan obisk ljudi.

“Ponekod je obiskovalcev celo več kot smo bili vajeni pred korono,” je povedala. Po njenih besedah so veseli, da so vrnile tudi šole in turisti.

J.S., STA