Podpisan dogovor o slovensko – francoskem sodelovanju na področju izobraževanja

0
380
Francoska veleposlanica Florence Ferrari (z leve proti desni), ministrica prof. dr. Simona Kustec in direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj (Foto: MIZŠ)

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo dr. Vinko Logaj sta danes, 16. marca 2022, s francosko veleposlanico v Sloveniji Florence Ferrari podpisala Dogovor o slovensko – francoskem sodelovanju na področju izobraževanja v osnovnih in srednjih šolah v Republiki Sloveniji v letih 2022-2025.

Francoska veleposlanica Florence Ferrari (z leve proti desni), ministrica prof. dr. Simona Kustec in direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj
Francoska veleposlanica Florence Ferrari (z leve proti desni), ministrica prof. dr. Simona Kustec in direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj (Foto: MIZŠ)
 

Ministrica Kustec je ob podpisu poudarila:”Vesela sem, da smo po dolgem premoru uspeli ponovno vzpostaviti dogovor, ki bo omogočil učinkovito sooblikovanje dejavnosti za podporo kakovostnega poučevanja in učenja francoščine v slovenskem izobraževalnem sistemu.”

Ministrica se je ob tem zahvalila Francoskemu inštitutu za vrsto aktivnosti, ki jih izvajajo za učitelje in učence. “S podpisanim dogovorom bomo lahko skupaj s Francoskim inštitutom ponovno obudili francosko-slovenski letni seminar za slovenske učitelje ter hkrati omogočili vrsto aktivnosti tako za učitelje kot za učence in dijake,” je povedala ministrica.

Francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari je ob podpisu pozdravila odličen dialog z ministrotvom za izobraževanje, znanost in šport. Poudarila je pomen sodelovanja z Zavodom RS za šolstvo:”Upamo, da bo ta dogovor omogočil ponovni zagon nekaterih projektov, ki jih je prizadela zdravstvena kriza, kot je tradicionalni gledališki festival v Celju, in ponudil možnosti za sodelovanje pri vzpostavitvi francosko-slovenskega seminarja za učitelje francoščine v Sloveniji na način kot se je izvajal že v preteklosti”.

Glavni poudarki podpisanega dogovora so:

  • ponovna vzpostavitev projekta Francoskega inštituta v Sloveniji za promocijo francoskega jezika in kulture za učitelje v slovenskih šolah in morebitno razvijati sodelovanje s Francosko šolo v Ljubljani (EFL);
  • nadgradnja sodelovanja v okviru Frankofonije (teden Frankofonije, festival Frankofonije v Celju itd.) in po možnosti ob vsakoletnem praznovanju mednarodnega dneva učiteljev francoščine;
  • skupna razprava o jezikovni politiki v Evropi;
  • omogočati medšolska pobratenja in spodbuditi skupne projekte ERASMUS+ in eTwining.

Vir: gov.si