Potujoča muzika: V Gallusovi dvorani zazvenelo 450 mladih glasov

0
210
(Foto: Janez Eržen)

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je v soboto, 16. decembra, potekal največji mladinski zborovski dogodek JSKD, Potujoča muzika 2023. V počastitev Svetovnega dne zborovske glasbe se je v skupnih pesmih združilo kar 450 dijakov in dijakinj iz 12 pevskih zborov iz vse Slovenije. Pevci so se s svojimi zborovodji na dogodek intenzivno pripravljali od septembra.

 

Letos so se prvič predstavili srednješolski pevski zbori, v preteklih letih so namreč nastopali osnovnošolci. »Dogodki, kot je Potujoča muzika, so za mlade motivacijsko zelo pomembni. Postavljajo jim nove cilje, da lažje razvijajo talente in umetniško rastejo. Potujoča muzika je dokaz priljubljenosti in moči skupnega petja tudi med mladimi ter navdušujoča slika kulturno-umetniško aktivnih najstnikov,« je ob dogodku povedala Mihela Jagodic, producentka za zborovsko glasbo na JSKDIzredno pester program je bil izbor skladb za odrasle zbore, ki jih zmorejo zapeti tudi mladi. Občinstvo so med drugim nagovarjale ljudske skladbe, slovenske popevke, božične pesmi in zahtevnejše zborovske skladbe v tujih jezikih. »Program je bil na ravno pravi zahtevnostni stopnji; nekaterim je bil v izziv, spet drugim v veselje,« je poudaril dirigent združenih zborov Damijan Močnik.

Nastopili so dekliški zbori z II. gimnazije MariborKonservatorija za glasbo in balet MariborGimnazije Celje – Center in Gimnazije Kranj ter mešani mladinski zbori, ki delujejo na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška MariborGimnaziji Murska SobotaKonservatoriju za glasbo in balet MariborGimnaziji BrežiceI. gimnaziji v CeljuŠolskem centru Celje in Gimnaziji Želimlje. Sodeloval je tudi Mešani mladinski pevski zbor ljubljanskih srednješolcev Veter.

Združene pevce so na koncertu vodili uveljavljeni dirigenti Helena Fojkar ZupančičSimona Rožman Strnad in Damjan Močnik. »Najbolj so se me dotaknili srečni obrazi pevcev po zaključku koncerta, ko sem jih srečeval po hodnikih. Mislim, da je največja nagrada doživetje Gallusove dvorane in to, da so uživali. Kljub temu da je bilo cel dan naporno, so zdaj polni energije, in to je največ vredno,« je po koncertu povedal Damjan Močnik.Mladi pevci po koncertu niso skrivali navdušenja: »Sem zelo vesela, da sem lahko doživela nastop s tako čudovitimi dekleti,« je povedala dijakinja Živa, ki poje v zboru 2. gimnazije Maribor. Z njo se je strinjala tudi njena zborovska kolegica Nina: »V spominu mi bo ostal občutek usklajenosti; ne morem verjeti, da lahko toliko pevcev naenkrat zveni tako enotno.« Tudi fantje iz ljubljanskega Mešanega pevskega zbora Veter so se strinjali, da je bil koncert zelo uspešen: »Počutimo se fantastično, pri petju smo se zelo potrudili, občutek je krasen,« je povedal Jurij.

Dirigentka združenih dekliških zborov Helena Fojkar Zupančič je izpostavila tudi trdo delo zborovodij, ki so dijake in dijakinje pripravljali na dogodek: »Zborovodje so tisti, ki so z njimi garali. Zaradi takih projektov lahko vsako leto, vsaj pri določenem odstotku srednješolskih pevskih zborov, raven zraste zelo hitro. To, kar smo slišali letos, je zelo visoka raven, tega smo zelo veseli. Najbolj pa sem se razveselila, ko sem videla dekleta na odru žareti in uživati. Napredek je od regijskih vaj zelo viden. Ko sem stopila prednje, so bile stvari pravzaprav že postavljene, morali smo jih postaviti samo še na skupni imenovalec. Res mi je bilo v veselje, ko sem videla, kako so se upale sprostiti in dati iz sebe to, kar znajo.«

Tudi po besedah dirigentke združenih mešanih zborov Simone Rožman Strnad so bili pevci enkratni: »Vem, da so odprli svoja srca in duše za ta koncert – in jih pokazali vsem v dvorani, vsem svojim, ki so jih poslušali. Zahvaljujem se jim za to čudovito doživetje.«

Koncert Potujoča muzika je nastal leta 2011. JSKD z njim vsaki dve leti počasti svetovni dan zborovskega petja, s katerim se v Sloveniji ljubiteljsko ukvarja približno 100 tisoč posameznikov. Dogodek JSKD organizira v sodelovanju z IFCM (International Federation for Choral Music).

C. R., JSKD