(POVEST DAVNIH DEDOV) V novogoriškem gledališču danes premierno Pod svobodnim soncem

0
234
Pod svobodnim soncem. (Foto: Peter Giodani)

V SNG Nova Gorica bodo nocoj premierno uprizorili predstavo Pod svobodnim soncem, nastalo po zgodovinskem romanu Frana Saleškega Finžgarja. Uprizoritev je koprodukcija treh ustanov, poleg novogoriškega in mariborskega gledališča sodelujeta še Cankarjev dom in Zavod Škrateljc. Predstavo v priredbi Gorana Vojnovića je režiral Aleksandar Popovski.

 

Povest davnih dedov, kot je avtor podnaslovil roman, je doživela različne literarne priredbe, za gledališče in radio, nedavno tudi upodobitev v stripu Damijana Stepančiča in Gorana Vojnovića Epska predstava pa je v Novi Gorici prvič postavljena na oder.

Mojstrovina, ki združuje epopejo o preboju Slovanov na Balkan z romantično ljubezensko zgodbo med Iztokom in Ireno, je Gorana Vojnovića navdihnila k pisanju izvirnega odrskega besedila – sodobne interpretacije mita z upoštevanjem zgodovinskih in političnih izkušenj od časa nastanka romana do današnjih dni.

Predstava odpira zanimiva vprašanja, ki so še vedno aktualna. Prav zato režiser Popovski ni posegel v delo tako, da bi ga aktualiziral, zaveda pa se časa, v katerem živimo, in tega, kaj pomeni živeti v miru in svobodi, je povedal na ponedeljkovi novinarski konferenci.

V predstavi bodo zaigrali Matija Rupel, Eva Kraš, Blaž Dolenc, Matej Zemljič, Iztok Mlakar, Gorazd Žilavec, Viktor Hrvatin Meglič, Gorazd Jakomini, Blaž Valič, Arna Hadžialjević, Robert Korošec, Žiga Saksida in Boštjan Gombač.

Dramaturginja je Martina Mrhar, lektorica Anja Pišot, scenograf Popovski, kostumografinja Jelena Proković, oblikovalka maske Špela Ema Veble, koreografinja Rosana Hribar, avtor likovne podobe Damijan Stepančič, animator in oblikovalec videa Miran Bratuš, avtor glasbe Boštjan Gombač.

Premieri v Novi Gorici bosta sledili še ljubljanska in mariborska.

C. R. STA