Povezani s spletom: So pametne igrače varne?

0
492
(Foto: Freepik)

Trg igrač, povezanih z internetom, je v porastu. Čeprav so pametne igrače zabavne in včasih celo izobraževalne, ne smemo pozabiti, da so to še vedno orodja, ki zbirajo, obdelujejo in prenašajo osebne podatke, zato lahko pomenijo tveganje z vidika varstva zasebnosti in osebnih podatkov, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije. Če se boste odločili za nakup pametnih igrač, ki omogočajo povezavo s spletom, se prepričajte, da so varne.

 

Mnogi proizvajalci kibernetski varnosti ne namenjajo nobene pozornosti, opozarjajo na ZPS. Eden od razlogov je tudi neustrezna zakonodaja, ki prepočasi sledi tehnološkemu razvoju in se pri varnosti še vedno osredotoča izključno na fizično varnost igrač. V nekatere je mogoče vdreti z minimalnim “hekerskim” znanjem, nekatere pa so popolnoma nezaščitene in se z njimi lahko poveže vsak, ki ima mobilni telefon, saj povezava ni zaščitena niti z geslom. Takšne igrače spodbujajo tudi k posredovanju različnih osebnih podatkov, ki se shranjujejo na pogosto slabo zavarovanih strežnikih proizvajalcev.

Čeprav povprečen potrošnik težko ugotovi, ali je določena pametna igrača varna, so lahko v pomoč naslednji nasveti pred nakupom in po njem.

Pred nakupom

  1. Pozorno preberite opis povezane igrače v trgovini ali na spletu

Ugotovite, kaj igrača v resnici počne in kako jo bo otrok uporabljal.

  1. Preverite, katero tehnologijo uporablja

Ali uporablja brezžično omrežje ali povezavo bluetooth in, kar je še pomembneje: ali je ta res nujna za uporabo igrače?

  1. Ali obstaja mobilna aplikacija?

Če za igračo obstaja mobilna aplikacija, preverite, kaj konkretno ta aplikacija počne in ali proizvajalec posebej izpostavlja varnostne nastavitve, kot so uporabniška imena in gesla.

  1. Na spletu poiščite morebitne izkušnje uporabnikov

V spletni iskalnik vpišite ime igrače in preverite, ali so bili izpostavljeni pomisleki o njeni varnosti ali o tem, kako varuje zasebnost otrok in njihovih osebnih podatkov.

Preverite tudi, ali so bile morda pri istem proizvajalcu v preteklosti že zaznane kršitve zasebnosti ali primeri uhajanja osebnih podatkov uporabnikov njegovih izdelkov.

  1. Razmislite, ali je povezana igrača prava izbira

Otrokom ni treba odreči zabave, vendar vseeno premislite, ali se ni morda bolje izogniti spletnim nevarnostim, dokler niso nekoliko starejši.

Po nakupu

  1. Vnesite le minimalno količino osebnih podatkov

Pri zagonu igrače vnesite le minimalno količino osebnih podatkov, ki je potrebna za vzpostavitev uporabniškega računa za vašega otroka. To pomeni, da v primeru vdora pride do kraje minimalne količine podatkov.

  1. Preberite pravila in pogoje poslovanja

Preberite pravila in pogoje poslovanja podjetja ter pravilnike o zasebnosti, čeprav je to dolgočasno.

Bodite pozorni predvsem na določbe o hrambi vaših podatkov in kdo ima pravico dostopa do njih. Kaj se zgodi v primeru kibernetskega napada na podjetje? Vas bodo obvestili, če bodo pri igrači odkrili ranljivosti?

  1. Poiščite vse varnostne funkcije, ki so na voljo (običajno v nastavitvah).

Izberite močna gesla, torej takšna, ki vsebujejo male in velike črke, številke in posebne znake. Redno preverjajte in prenašajte vse razpoložljive varnostne posodobitve.

  1. Bodite pozorni na otrokovo igro

Bodite pozorni na svojega otroka, ko se igra, še posebej, če lahko pošilja ali prejema sporočila. Ko se otrok ne igra z igračo, se prepričajte, da je izklopljena.

Če vedno več vemo o (ne)varnostih tovrstnih igrač, pa razmeroma malo vemo o posledicah otrokove interakcije z njimi, še izpostavljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Torej, kako ti odnosi vplivajo na duševni razvoj in družbeno vedenje otroka? Možno je, da pomenijo tako priložnost kot tveganje za kognitivni, socialno-čustveni in moralno-vedenjski razvoj. Roboti so lahko odličen pripomoček za učenje tujih jezikov, hkrati z učenjem v udobju lastnega doma otrok ni pod pritiskom okolja in vrstnikov, ki so drugače prisotni v učilnici.

C.R.