(VIDEO) Prve fotografije teleskopa James Webb bodo predstavljene danes! Najglobljo infrardečo sliko vesolja doslej že vidite

0
472
(Foto: Teleskop James Webb)

Nasin vesoljski teleskop James Webb je izdelal najglobljo in najostrejšo infrardečo sliko oddaljenega vesolja doslej. Ta slika jate galaksij SMACS 0723, znana kot Webbovo prvo globoko polje, je polna podrobnosti.

 

NASA in njeni partnerji bodo objavili celotno serijo Webbovih prvih barvnih slik in podatkov, znanih kot spektri danes, v torek, 12. julija, med televizijskim prenosom NASA 10.30 dopoldne EDT v živo.  

Na tisoče galaksij – vključno z najšibkejšimi predmeti, ki so jih kdaj opazili v infrardečem sevanju – se je prvič pojavilo v Webbovem pogledu. Ta del ogromnega vesolja pokriva del neba, velik približno kot zrno peska, ki ga nekdo na tleh drži na dosegu roke.

To globoko polje, ki ga je posnela Webbova bližnja infrardeča kamera (NIRCam), je sestavljeno iz slik na različnih valovnih dolžinah, skupaj 12,5 ur – doseganje globin pri infrardečih valovnih dolžinah, ki presegajo najgloblja polja vesoljskega teleskopa Hubble, kar je trajalo tedne.

Slika prikazuje jato galaksij SMACS 0723, kot se je pojavila pred 4,6 milijarde let. Skupna masa te jate galaksij deluje kot gravitacijska leča in poveča veliko bolj oddaljene galaksije za seboj. Webbov NIRCam je te oddaljene galaksije ostro osredotočil – imajo majhne, ​​šibke strukture, ki jih še nikoli nismo videli, vključno z zvezdnimi kopicami in razpršenimi značilnostmi. Raziskovalci bodo kmalu izvedeli več o masah, starosti, zgodovini in sestavi galaksij, saj Webb išče najzgodnejše galaksije v vesolju.

Ta slika je med prvimi polnobarvnimi slikami teleskopa. Celoten paket bo predstavljen v torek, 12. julija, z začetkom ob 10.30 dopoldne EDT med televizijskim prenosom NASA v ŽIVO.

Ogled prenosa bo mogoč tudi preko Youtuba:

Vir: nasa.gov