Danes je zadnji rok za prijavo na jesenski rok splošne mature

0
306
(Foto: Freepik)

Danes se izteka rok za prijavo kandidatov na jesenski rok splošne mature. Pisne izpite bodo opravljali med 24. in 31. avgustom, do vključno 3. septembra pa bodo šole izvajale tudi ustne izpite. Z uspehom pri splošni maturi bodo kandidate seznanili 16. septembra.

Jesenskega roka splošne mature se lahko med drugim udeležijo tisti, ki se spomladanskega niso mogli, ker so morali opravljati popravne izpite in torej niso imeli pravočasno zaključenih ocen zadnjega letnika srednje šole. Prijave morajo oddati že zdaj tudi tisti, ki bodo popravne izpite za 4. letnik opravljali v jesenskem roku.

Prav tako je jesenski rok mature namenjen morebitnemu izboljševanju in popravljanju ocen maturitetnih izpitov na minulih rokih.

Sicer rezultati spomladanskega roka letošnje mature, ki so jih predstavili v ponedeljek, kažejo, da so ocene kljub temu, da so se dijaki zadnja tri leta srečavali s covidnimi razmerami, primerljive s preteklimi leti.

Splošno maturo je v spomladanskem roku letos uspešno opravilo 5194 dijakov četrtih letnikov oz. 95,41 odstotka (lani 97,26 odstotka). Poklicno maturo pa je prvič v celoti uspešno opravilo 7116 oz. 91,29 odstotka kandidatov (lani 93,58 odstotka). Mednarodno maturo je opravljalo 66 dijakov iz Slovenije in 29 tujcev. Med njimi je 52 zlatih maturantov.

J.S., STA