Raziskovalni inštitut InnoRenew Coe v novem, edinstvenem raziskovalnem objektu

0
668
Innorenew CoE (Foto: Innorenew CoE)

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v Izoli zaključil z gradnjo največje lesene stavbe v Sloveniji ter pridobil edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja.

 

Gre za hibridno konstrukcijo lesa, betona in jekla. Zgornja tri nadstropja glavne stavbe so v celoti lesena, tudi v ostalih etažah je uporabljenega veliko lesa v stenskih in talnih oblogah ter stavbnem pohištvu. Glede na doseženo velikost lesenega dela objekta, je to največja lesena stavba v Sloveniji doslej. Nova stavba raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE predstavlja tudi pomembno pridobitev za širšo regijo in celotno Slovenijo, saj dokazuje, da lahko z znanjem in predanostjo dosežemo pomembne preboje v smeri trajnostnega razvoja in dvigu dodane vrednosti v gospodarstvu

InnoRenew CoE je bil ustanovljen leta 2017 po uspešnem kandidiranju na razpisu Evropske komisije v okviru programa Obzorje 2020. Danes zaposluje 70 strokovnjakov iz 17 držav, ki delujejo na 44 nacionalnih in mednarodnih projektih, z novo stavbo bo njihovo delo še prodornejše. Gradnjo stavbe v vrednosti dobrih 11 milijonov evrov pa sta sofinancirala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, prav tako pa se v okviru operacije InnoRenew CoE iz evropskih kohezijskih sredstev financira raziskovalna oprema. V naslednjih dveh mesecih sledi selitev premične raziskovalne opreme, ki se trenutno nahaja v najetih prostorih v Izoli in Kopru, v nove prostore.

Vsem partnerjem v okviru operacije Innorenew CoE iskreno čestitamo in želimo veliko novih raziskovalnih in inovacijskih aktivnosti na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja.