Covid-19: Naraslo je število okuženih učencev, padlo pa število učencev v karanteni

0
444
(Foto: Freepik)

Po podatkih Ministrstva za zdravje o širjenju okužb s COVID-19, je na slovenski ravni 7-dnevno povprečje novih okuženih, še vedno pa se polagoma viša število hospitaliziranih in pacientov v intenzivni negi. Glede okuženih med zaposlenimi v vzgoji in učenci, je padlo število okuženih med zaposlenimi, med učenci pa število okuženih rahlo naraslo.

 

Objavljeni podatki na portalu https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats kažejo, da se je v zadnjem tednu tedensko povprečje novih primerov zmanjšalo (dnevno povprečje prejšnjega tedna 2.380, 3.217 pa teden prej) , še naprej pa se viša število hospitaliziranih. Včeraj jih je bilo 1140 (prejšnji teden 1126), od teh 286 v intenzivni negi (prejšnji teden 263).

Stanje v vrtcih in šolah je tudi raznoliko: medtem, ko je padlo število okuženih med zaposlenimi (642 v zadnjem tednu, 723 v prejšnjem), je rahlo narastlo število okuženih med učenci, zlasti v osnovni šoli. Znatno pa se je zmanjšalo število učencev v karanetni: 22.616 učencev iz 1.102 oddelkov (prejšnji teden je v karanteni bilo 29.236 učencev iz 1.422 oddelkov).

Število cepljenih se tudi polagoma večja: po zadnjih podatkih je cepljenih že 1.229.116 prebivalcev , od katerih je 1.146.403 polno cepljenih, kar predstavlja 51,4% prebivalstva).

 

Nova različica Omikron

 

Alfa, Delta, Beta, Gama… Odkar se je na Kitajskem pred dvema letoma začela pandemija, novi koronavirus mutira. Saj virusi vedno mutirajo, toda nova različica, ki se je pojavila v Južni Afriki, imenovana Omikron povzroča nemir. Nekateri pravijo, da je to različica z večjo prenosno zmogljivostjo in večjo sposobnostjo izogibanja imunskemu sistemu človeškega telesa.

José Manuel Bautista, molekularni biolog in univerzitetni profesor je za španske časopise izjavil: »Skrbi nas eksponentna rast, ki je bila opažena v Južni Afriki, vendar bodimo mirni.« O mutaciji in učinkovitosti cepiv proti novi različici Omikron je dal policijsko primerjavo: »Je kot da bi policija nekoga iskala na podlagi portreta, zločinec pa bi si obraz spremenil s plastično operacijo. Nemogoče ga je prepoznati in to se lahko zgodi s cepivom. Protitelesa bi težko prepoznala sovražnika, da bi ga nevtralizirala. Vendar to do sedaj še ni dokazano.«

Evropski center za nadzor bolezni je izjavil, da je predvsem zdaj priporočljivo nošenje mask ter izogibanje zaprtih prostorov in gneče. Virolog José Antonio López Guerrero je priporočil »Več dela na daljavo, več testov in več cepljenja«.

Piše: Jože Jan