Rezultati pesniškega natečaja za mlade ob 160-letnici Slovenske matice

0
108
(Vir: Slovenska matica)

Slovenska matica je v letu 2023 ob svoji prihajajoči 160-letnici razpisala pesniški natečaj za mlade, ki ga je pripravila v soorganizaciji z Glasbeno matico Ljubljana. S skupnim projektom, ki združuje poezijo in glasbo, so povezali prizadevanja obeh društev za spodbujanje slovenske ustvarjalnosti in se na slavnostnem koncertu poklonili tudi obletnici Slovenske matice.

 

Na natečaj prispelo 42 pesmi, strokovno komisijo v sestavi akad. dr. Milček Komelj, dr. Brane Senegačnik, mag. Miljana Cunta, dr. Ignacija Fridl Jarc in Zarika Snoj Verbovšek pa so najbolj prepričali:

1. mesto:
Aja Urlep s pesmijo Prerokba (šifra: 87566756) v kategoriji dijakov in
Eva Žnidaršič s pesmijo Rojena iz bolečine (šifra: Feniks21) v kategoriji študentov.

2. mesto:
Iva Topolovec s pesmijo Peskovnik iz stekla (šifra: Izpodmojegaokna1) v kategoriji dijakov in
Eva Ule s pesmijo Spominčica (šifra: TELOH23) v kategoriji študentov.

3. mesto:
Ana Kumperger s pesmijo Nočna vožnja z vlakom (šifra: SREBRN MOLK) in
Urban Šifrar s pesmijo V čitalnici (šifra: ablanca).

Vsa nagrajena besedila bodo objavljena v Glasniku Slovenske matice za leto 2023 in na spletni strani Slovenske matice. V sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana bodo na njihovem natečaju za mlade skladatelje tudi ponujena v uglasbitev za leto 2025 in nato v uglasbeni različici predstavljena na naslednjem skupnem koncertu Glasbene matice in Slovenske matice.

Vsi sodelujoči avtorji natečaja so bili povabljeni v Klub mladih Slovenske matice, s članstvom pa deležni 40-odstotnega popusta pri nakupu Matičinih knjig.

Slavnostna razglasitev nagrajencev s podelitvijo plaket in nagrad je potekala v nedeljo, 4. februarja 2024, na slavnostnem koncertu samospevov ob slovenskem kulturnem prazniku in v počastitev 160. obletnice Slovenske matice v Viteški dvorani v Križankah v Ljubljani.

Vir: Slovenska matica