Rezultati poklicne, splošne in mednarodne mature bodo predstavljeni v ponedeljek

0
288
(Foto: Nebojša Tejić / STA)

V ponedeljek bodo na Državnem izpitnem centru predstavili rezultate vseh treh matur – poklicne, splošne in mednarodne. 

Letošnja matura se je po dveh letih, ki ju je zaznamovala epidemija covida-19, vrnila na stare tirnice. S pisanjem eseja iz maternega jezika 4. maja se je tako začela splošna matura, ki jo je opravljalo več kot 6300 dijakov. Osrednji del spomladanskega roka splošne in poklicne mature se je začel 28. maja s pisnim izpitom iz tujega jezika. Na splošno maturo se je prvič prijavilo 6114 kandidatov, na poklicno pa 9497.

Dijaki, ki želijo s poklicno maturo nadaljevati študij na univerzi, torej na fakulteti, ki je to možnost omogočila v razpisnih pogojih, so morali opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Na dodatni maturitetni izpit se je prijavilo 1840 kandidatov, največ jih je maturitetni izpit opravljalo iz angleščine in matematike na osnovni ravni, biologije ter kemije.

Rezultati poklicne mature bodo znani v ponedeljek, ko bodo predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Državnega izpitnega centra na novinarski konferenci predstavili tudi rezultate o uspehu splošne in mednarodne mature letošnjega spomladanskega roka.

Lani je splošno maturo v spomladanskem roku uspešno opravilo 5461 dijakov četrtih letnikov oz. 97,26 odstotka (predlani 93,92 odstotka). Vse točke je na maturi zbralo 15 maturantov, na mednarodni maturi pa 10 slovenskih dijakov.

Poleg dijakov so maturo opravljali še 21-letniki, kandidati z maturitetnim tečajem in odrasli, v prvem poskusu je tako maturo lani uspešno opravilo 5562 kandidatov oz. 96 odstotkov vseh, ki so prvič pristopili k maturi.

J.S., STA