Ruska vojska v Mariupolu napadla šolo, spopadi se nadaljujejo tudi drugod

0
509
Porušeni Mariupol (Foto: Twitter)

Ruska vojska je v soboto v obleganem ukrajinskem mestu Mariupol bombardirala šolo, kjer se je skrivalo okoli 400 ljudi, so danes sporočile mestne oblasti. Podatkov o žrtvah za zdaj še ni. 

Mariupolske oblasti so na Telegramu sporočile, da je ruska vojska napadla šolo, kjer so se skrivali otroci, ženske in starejši.

Ukrajinski poslanci pa so danes sporočili, da je bila v ruskem obstreljevanju uničena ena največjih evropskih tovarn jekla, tovarna Azovstal. Da so zadeli tovarno, je potrdil tudi generalni direktor, vendar ni razkril, kakšna je razsežnost škode.

Lokalne oblasti v Mariupolju so ruskim silam še očitale, da so proti njihovi volji v Rusijo evakuirale več tisoč civilistov, predvsem otrok in žensk, poroča britanski BBC, ki pravi, da navedb še ni uspel preveriti.

Iz Mariupola naj bi v soboto sicer uspelo zbežati 4100 ljudem, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika. Še okoli 2500 ljudi pa je po humanitarnih koridorjih zbežalo iz regij Kijev in Lugansk.

V obleganem ukrajinskem mestu Harkov je doslej umrlo 266 civilistov, od tega 14 otrok, so sporočile lokalne oblasti v soboto. Mesto je še naprej tarča obstreljevanja, v soboto so ruske sile zadele več stanovanjskih hiš, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Unian. V obstreljevanju večnadstropne stanovanjske hiše davi pa je umrlo še najmanj pet ljudi, med njimi devetletnik, so sporočile lokalne oblasti.

O katastrofalnih razmerah poroča tudi župan Černigiva na severu države. Ruske sile še naprej obstreljujejo stanovanjska naselja, pri čemer umirajo civilisti, je sporočil župan mesta Vladislav Atrašenko. Opozarja, da mesto nima elektrike, ogrevanja ali tekoče vode. Tudi v Mariupolu ostajajo življenjske razmere katastrofalne.