Ruski študenti na univerzah v Združenem kraljestvu se počutijo »osamljene in krive«

0
579
Univerza Cambridge, Anglija (Foto: Flickr, Foshie)

Čeprav nasprotujejo Putinovi invaziji na Ukrajino, se ruski študenti na univerzah v Združenem kraljestvu počutijo osamljene in obsojene zaradi dejanj Kremlja.

 

Odkar je Rusija napadla Ukrajino, se Lydia, 21-letna ruska študentka na univerzi v Londonu, trudi, da v kampusu ne govori veliko. Boji se, da jo bodo sošolci krivili za invazijo, čeprav ji ostro nasprotuje.

Tako kot mnogi drugi ruski študenti, tudi ona ne podpira Putina ne njegovega režima. Njeni prijatelji v Rusiji tvegajo s kaznijo z zaporom, ker protestirajo proti Putinu in vojni. Skrbi jo, da njeni sošolci tega ne razumejo. Ko je prejšnji teden predavatelj govoril o invaziji, se je »sramovala in hotela pobegniti iz učilnice«.

»Nimam nikogar, s katerim bi se lahko pogovorila in z njim delila svojo izkušnjo. Počutim se izolirano,« je Lydia izjavila za dnevnik Observer. Ko se je preselila v London, se je obdala le z angleško govorečimi prijatelji, da bi se hitreje naučila angleškega jezika, a zdaj meni, da je ne razumejo, kako se počuti.

»Ne želim obremenjevati svojih staršev, ker so že dovolj zaskrbljeni, ker se bojijo, da mi zaradi ekonomskih sankcij ne bodo mogli pošiljati denarja,« je dejala.

Vivienne Stern, vodja mednarodnega oddelka rektorske skupine Universities UK, je dejala, da univerze prednostno nudijo čustveno podporo ukrajinskim študentom, pa tudi pomoč pri denarnih težavah, vizumih in nasvetih. Mnogo univerz pa tudi »proaktivno stopijo v stik« s študenti iz Rusije in Belorusije, da bi razumeli njihovo situacijo in jim ponudili podporo. »Krožile so govorice, da univerze izključujejo ruske študente, a jaz sem videla, da univerze delajo ravno nasprotno: skušajo jih razumeti in jim pomagati,« je dejala Vivienne.

Prorektor Univerze v Cardiffu, profesor Colin Riordan, je dejal, da njegova univerza ukrajinskim študentom nudi vso možno pomoč, vendar je tudi poklicala vsakega ruskega in beloruskega študenta, da bi preverila, ali je v redu. »Do vseh naših študentov imamo dolžnost, ne glede na to, od koder so. Študentom ne morete nalagati odgovornosti za dejanja njihovega predsednika,« je dejal.

Dr. Olga Petri, ruska raziskovalka geografije na univerzi Cambridge, je dejala, da je bila vesela, ko je prorektorica Cambridgea prejšnji teden poslala sporočilo, v katerem je ponudila pomoč ukrajinskim študentom. »Vendar tudi ruski študenti trpijo in se počutijo zelo osamljene,« je zatrdila. »Tudi jaz se počutim osamljeno in krivo. Moja družina je na varnem in ni pod bombami, vendar se tudi jaz bojim za Rusijo,« je zaključila.

Nekateri konservativni poslanci so prejšnji teden pozvali, naj se otrokom ruskih oligarhov prepove študij v zasebnih šolah v Združenem kraljestvu. Na družbenih omrežjih so se pojavili podobni pozivi k izključitvi vseh ruskih študentov z univerz v Združenem kraljestvu in ZDA.

Profesor Steve West, predsednik Universities UK, je dejal: »Podprli bomo vse naše študente, od koder koli so. Izobraževanje nas združuje in ustvarja boljše razumevanje. Kar je treba ustaviti je vojno.«

Piše: Jože Jan

Vir: The Guardian, Združeno kraljestvo