Danes so otroci spet doma: Tokrat zaradi neupravičene stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

0
439
(Foto: Tamino Petelinše / STA)

Več kot 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju bo danes s splošno stavko opozorilo na neustrezno vrednotenje dela. Šole in vrtci bodo zaprti, na fakultetah ne bo pedagoškega in raziskovalnega procesa. Za najmlajše, katerih starši ne bodo imeli druge možnosti, bo organizirano varstvo.

V Sloveniji danes več kot očitno poteka stavka v organizaciji Sviza le zaradi nasprotovanja aktualni vladi in ne zato, ker slednja ni poskrbela za sektor z izdatno finančno podporo med epidemijo, pa tudi z vlaganji v gradnjo novih izobraževalnih objektov in prizidkov. Delo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je s strani vlade zelo cenjeno in je bilo v času trajanja izrednih razmer epidemije tudi ustrezno finančno podprto. Tudi plače zaposlenih v v šolah in vrtcih so se v zadnjih letih precej povišale – o najvišjih plačah pa smo lahko brali TUKAJ.
Kljub temu v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) izsiljujejo in obtožujejo, češ da odgovorno delo zaposlenih ni ustrezno ovrednoteno in zahtevajo višje plače; imajo osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Sviz je stavkajoče, ki bodo sicer stavkali na delovnem mestu, pozval, naj pet minut pred dvanajsto odidejo na dvorišča, pred šole, vrtce in zavode, ter obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva.

Kot poudarjajo v Svizu, niso sklicali enodnevne stavke, ampak je to “stavka do izpolnitve stavkovnih zahtev”. Glavni stavkovni odbor se bo predvidoma spet sestal v ponedeljek in odločal o nadaljevanju aktivnosti.

Stavkajo tudi člani Sindikata delavcev v vzgoji in izobraževanju OSO – KS 90 in Visokošolskega sindikata Slovenije, kjer zahtevajo oblikovanje kakovostnih pogojev za delo v visokem šolstvu.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec stavko obžaluje. V torek je napovedala, da bodo sindikati še v tem tednu dobili povabilo na pogovore o vsebinah, ki neposredno ne zadevajo sistemskih vsebin plačnega sistema. Vlada se je zavezala, da pred volitvami ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ.

J.S./ STA