Če hrepenite po svobodi, je za vas Darilo divjine

0
508
Darilo divjine /naslovnica (Foto: C.R)

Pred davnimi časi sem hrepenela po daljnih krajih, brezpotjih in temnih gozdovih Severne Amerike. Resno. A tega ni nihče nikoli izvedel. Vse te moje misli so ostale skrite med stranmi starih izdaj knjig Ernesta Thompsona Setona, ki sem jih med počitnicami znova in znova prebirala.

 

Ostalo pa je eno: moje zanimanje za naravo in divje živali v njej ni nikoli ugasnilo, zato mi dogodki povezani z njimi ne uidejo in še posebej vesela sem, če mi cesto, po kateri vozim otroke v šolo, prekriža kakšen srnjak, jazbec, lisica, šakal ali veverica. In prav zato je nova knjiga Darilo divjine avtorice Elli H. Radinger, ki je pri nas že navdušila s knjigama Modrost volkov in Modrost starih psov ter s predavanji po Sloveniji, pravi balzam zame, saj nudi nov pogled v naravne parke Severne Amerike. Kot so zapisali izdajatelji knjige pri založbi Mladinska knjiga, nam tokrat avtorica ponuja žlahtni sad dolgoletnih izkušenj preučevanja divjine: čarobne zgodbe, ki vsakomur podarijo, kar potrebuje: svobodo, mir, pogum in hvaležnost.

Čarovnija divjine

»Čarobnost divjine me je pred leti prevzela in postala sem njena odvisnica. Prisilila me je, da sem se bolje spoznala, več izvedela o drugih in o tem čudovitem, a hkrati tako norem svetu, v katerem živimo. V divjini sem občutila pristno lepoto in čudežnost: prostrano nebo Montane, globoke soteske Velikega kanjona, osupljivo zvezdnato nebo v jasni, hladni noči v puščavi in čarobni ples severnega sija. Doživela sem srečanja z divjimi živalmi, ob katerih mi je zastal dih. Divjina je spremenila moje življenje in način razmišljanja. V njej vedno najdem mir. Moje življenje v nedotaknjeni naravi je bilo – in je še – darilo,« pravi Elli H. Radinger, ki je bila nekoč odvetnica. Toda ljubezen do volkov jo je pripravila do tega, da je pustila odvetniško službo in odšla v raziskovalni center Yellowstone v ZDA raziskovat volkove. Pravzaprav na počitnice. Nikogar ni prosila za dovoljenje, svobodno se je premikala po parku. Čez čas so jo povabili, naj se pridruži ekipi znanstvenikov, strokovnjakov za volkove. Predala jim je svoje zapiske o volkovih in v centru Yellowstone ostala skoraj 30 let. Veliko je potovala in spoznavala nedotaknjene dele sveta. Nazadnje se je odločila, da se vrne domov k ostareli psički Shiri in z njo preživi njena zadnja leta, so o avtorici zapisali na spletni strani založbe. Knjiga Darilo divjine vsebuje čarobne zgodbe in spoznanja o vzporednicah med divjino in človekom ter nas spodbuja, da to divjino poiščete tudi v Sloveniji. Jaz jo najdem skoraj vsak dan – četudi le v krošnji drevesa ob oknu, na katero je ravno priletela radovedna šoja….

L.K.