Zaradi ruskega bombardiranja so otroci z rakom prisiljeni pobegniti iz Kijevske bolnišnice

0
454
Poljska, Krakov. Ukrajinski begunci so prispeli na glavno železniško postajo v Krakovu. (Foto: STA/Dpa)

Zdravniki opozarjajo, da so nekateri otroci preveč bolni, da bi se lahko odpravili na nevarno pot.

 

»To je moj sin Mark, zelo ga bom pogrešal, zelo je bolan in to me skrbi. Upam pa, da ga kmalu spet vidim in upam, da kmalu spet vidim tudi svojo ženo,« je dejal Volodimir, ko se je skozi okno avtobusa poslavljal od sina in žene. »To je zelo žalostna situacija za mnoge ljudi.«

Vrsta rumenih avtobusov je otroke, zbolele za rakom in drugimi hudimi boleznimi, odpeljala iz kijevske bolnišnice – največje v Ukrajini – v Lvov. Nekateri bodo potovali naprej, do Nemčije. Potovanje z avtobusi in vlakom bo verjetno trajalo do pet dni, kar je zelo naporno za otroke s krhkim zdravjem. Toda zdravniki so se odločili, da je treba tvegati, ker otroci ne bi preživeli raketnih in topniških napadov, ki prizadevajo ukrajinsko prestolnico.

»Eno od naših pacientov smo zdravili s kemoterapijo, ko je nad nami eksplodirala raketa,« je pojasnila Olena Baidalenko, sestra na onkološkem oddelku. »Mislili smo, da nas napadajo in nismo imeli druge izbire, kot da smo prekinili zdravljenje. Ko je streljanje prenehalo, smo začeli znova. Zdravljenje v takih okoliščinah je nemogoče, moramo iti drugam,« je dodala.

Štiriletna Milena je ena izmed bolnih otrok, ki so jih v ponedeljek evakuirali iz bolnišnice. Potrpežljivo je čakala na recepciji z devetletno Antonino, ki je sedela poleg svoje mame Alene Pipash. »Pot bo zelo dolga in naporna in to me skrbi,« je dejala zaskrbljena mama Alena, katere mož bo ostal v Kijevu in skrbel za ostale otroke.

Zaradi raketnih napadov, ki se dogajajo predvsem ponoči, so hudo bolne otroke najprej preselili v klet bolnišnice. Največja težava je nevarnost okužbe pri otrocih z oslabljenim imunskim sistemom.

Od 300 bolnikov jih bo v bolnišnici ostalo samo med 50 in 100, ker ne bi preživeli dolgega potovanja.

Vir: The Independent, Združeno kraljestvo