Se bo virus pospešeno širil v šolah? – Med počitnicami naj bi se družili otroci, ki bi morali biti v karanteni.

0
424
(Foto: Freepik / montaža Demokracija)

Število okuženih s koronavirusom vztrajno narašča predvsem zato, ker se priporočenih ukrepov ne upošteva. Kljub temu, da je bil za počitniški teden priporočen prostovoljni lockdown, so druženja neovirano potekala – na rojstnodnevnih zabavah naj bi se družili otroci, ki bi sicer morali biti v karanteni. Očitno lahko pričakujemo, da bo število okužb v šolah zaradi tega skokovito naraslo. 

 

Nedeljski delež pozitivnih PCR testov znašal kar 47,8 odstotka. Vztrajno se povečuje število hospitalizacij, število covidnih bolnikov na intenzivni negi ravno tako narašča, covidni bolniki umirajo vsak dan. Tudi bolnišnične kapacitete za zdravljenje covida se povečujejo: že v sredo bodo kapaciteto covidnih postelj povečali na 590 navadnih in 159 intenzivnih postelj. V petek je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar opozoril, da kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, če bo zasedenih 160 do 180 postelj na intenzivni negi, treba sprejemati rigorozne ukrepe.

Na ministrstvu za šolstvo zagotavljajo, da se bodo šole zapirale zadnje, vendar je vprašanje, ali bo to mogoče. Šole bodo ostale odprte samo ob doslednem upoštevanju vseh priporočenih ukrepov, ki so upoštevanje karanten, nošnja maske, PCT pogoj za učitelje in druge zaposlene ter testiranje vseh učencev od 1. razreda dalje dvakrat na teden – ob ponedeljkih in sredah (slednje priporočilo velja od danes naprej!).

Toda vse kaže, da ne bo šlo, saj je predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan za portal 24ur dejal, da virusa še vedno ne jemljemo resno in povedal, da naj bi nekateri starši med počitnicami organizirali rojstnodnevna praznovanja za otroke, ki bi morali biti v karanteni.

Tudi zabave za t.i. “noč čarovnic” so, sodeč po fotografijah in posnetkih z družabnih omrežij, potekale brez zadržkov in brez razdalje …. Kaj bo sledilo, si lahko predstavljate, in vprašanje je, koliko časa bodo šole lahko še ostale odprte.

Zabava na noč čarovnic 29.10. 2921 / Dvorec Rakičan / Pomurje (Foto: FBWatch / Pomurec / printscreen)