OŠ Franja Malgaja Šentjur s posodobljeno učilnico na prostem

0
770
OŠ Franja Malgaja, Šentjur (Foto: FB OŠ Franja Malgaja)

Pred Osnovno šolo (OŠ) Franja Malgaja v Šentjurju so v sredo namenu simbolno predali urejeno in posodobljeno učilnico na prostem. Že predhodno je bilo to deloma parkovno območje z zelenimi površinami in nekaj drevesnimi zasaditvami. Zdaj so te površine prenovili v sodoben uporaben zunanji prostor, ki bo učencem nudil različne možnosti.

 

Kot so sporočili s šentjurske občine, hkrati ureditev predstavlja tudi prireditveni prostor v območju med spodnjim sodobnim Ipavčevim kulturnim centrom Šentjur ter zgodovinskim Zgornjim trgom z ohranjeno Ipavčevo hišo in obnovljenim vrtom. Tako vsebinsko in vizualno dopolnjuje to območje, ki ga urejajo tako, da bi kar najbolj ohranili njegovo dediščino in nudili uporabnikom prijazne površine.

V sklopu ureditve učilnice so izvedli vso zunanjo ureditev s pripadajočo infrastrukturo. Tako so v obstoječih naklonih naredili izravnave v ploščadi. Za dostop so uredili stopnišče, izdelali dva niza lesenih elementov za sedenje, ki sta zasnovana polkrožno. Mimo je speljana urejena pešpot med dvema sprehajalnima potema. Deloma so prenovili in dopolnili drevesno zasaditev. V sklop učilnice pa je umeščen tudi spomenik Franju Malgaju in žrtvam narodnoosvobodilnega boja.

Nova ureditev učilnice na prostem prinaša tudi manjšo obremenitev s hrupom, dodatno ozelenitev z naravnim senčenjem, vizualno razširitev, možnost izvedbe pouka v dopoldanskem pouku in kotiček za sprehajalce.

V sklopu učilnice na prostem je na novo umeščen tudi spomenik Franju Malgaju in žrtvam narodnoosvobodilnega boja, ki so ga zaradi krožišča in podhoda v izgradnji začasno odstranili s prvotne lokacije. Na ploščadi pred osnovno šolo, ki so jo zaradi krožišča porušili, je bil v Šentjurju prvotno postavljen natanko v teh dneh pred 65. leti, konec oktobra 1956. Gre za avtorsko delo akademskega kiparja Cirila Cesarja iz Mozirja. V času urejanja učilnice so spomenik pod nadzorom restavratorske stroke ustrezno očistili in zaščitili.

Pogodbena vrednost ureditve učilnice na prostem pri OŠ Franja Malgaja je znašala slabih 80.000 evrov.

Piše: Z.P./ STA