Šest milijonov otrok je ogroženih zaradi ruskih napadov v Ukrajini

0
665
Poljsko ukrajinski mejni prehod Hrebenne. Begunci na poljsko ukrajinskem mejnem prehodu Hrebenne. - (Foto: Tamino Petelinšek / STA)

Nenehno rusko bombardiranje zavetišč, šol in bolnišnic postavlja ukrajinske otroke v resno nevarnost. Milijonom otrok primanjkuje hrane, čiste vode in zdravstvene oskrbe.

 

 

Nevladna organizacija Save the Children je danes opozorila, da se šest milijonov otrok v Ukrajini sooča z neposredno nevarnostjo zaradi napadov ruske vojske na bolnišnice, šole in zavetišča. Poročilo organizacije navaja, da so bila urbana območja Ukrajine večkrat bombardirana in opozarja, da je bilo poškodovanih najmanj 464 šol in 43 bolnišnic.

Ruska invazija je prisilila, da je vsaj eden od petih ukrajinskih otrok – več kot 1,5 milijona – zapustil državo, skoraj šest milijonov otrok pa je ostalo v Ukrajini. Mnogim grozi pomanjkanje hrane, vode in zdravstvene oskrbe.

V poročilu Save the Children poudarja, da se bo škoda, povzročena osnovnim storitvam, kot so šole in bolnišnice še povečala, če se spopadi nadaljujejo. Trenutno je več kot 300 zdravstvenih ustanov na območju aktivnih bojev.

»Do 6 milijonov otrok v Ukrajini se po skoraj enem mesecu vojne še vedno sooča z resno nevarnostjo. Zelo smo zaskrbljeni, ker so bombe in intenzivni napadi poškodovali več kot 460 šol v Ukrajini, več kot 60 šol je popolnoma porušenih,« je izjavil Pete Walsh, direktor Save the Chldren v Ukrajini. Obžaloval je tudi, da se ukrajinske ulice uporabljajo kot bojišče in da je bilo po podatkih ZN ubitih že 59 otrok. »Vojna pravila so zelo jasna: otroci niso tarča, prav tako ne bolnišnice in šole. Otroke v Ukrajini moramo zaščititi za vsako ceno,« je pripomnil.

Jože Jan

Vir: Deutsche Welle, Nemčija