Založba Mladinska knjiga na knjižnem sejmu v Bologni 2022

0
604
Jubilejna izdaja slikanice Zakaj Lile Prap.

Mladinska knjiga se bo na najpomembnejšem knjižnem sejmu otroških knjig v Bologni v Italiji (med 21. in 24. marcem 2022) predstavila na lastni stojnici v hali 26  (stojnica B 74), ki bo odeta v ilustracije Lile Prap iz njene najnovejše avtorske slikanice Zakaj v jubilejni izvedbi. Na povabilo založbe bosta sejem obiskali ilustratorki Ana Zavadlav in Lila Prap.

 

Mladinska knjiga bo na sejmu počastila dvajset let izjemnega ustvarjanja Lile Prap. Njena prva slikanica Male živali je bila hitro prodana v tujino, pravi mednarodni prodor pa je sledil s slikanico Zakaj, ki je postala uspešnica v svetovnem merilu. Njena dela so dosegla že 40 držav, v letu 2022 se jim je prvič pridružil  še Azerbajdžan. Ustvarila je serijo 17 unikatnih avtorskih slikanic, ki so izšle v več kot 100 tujejezičnih izdajah. Doslej je bilo natisnjenih okoli 80.000 knjig v slovenskem jeziku in več kot 600.000 v tujih jezikih. Novi, jubilejni Zakaj je obogaten s šestnajstimi dodatnimi ilustracijami. Lila Prap je mednarodni fenomen, ki je odprl vrata tudi drugim slovenskim ilustratorjem. Lani je številnim priznanjem dodala še nagrado Hinka Smrekarja za ilustracije v slikanici Ptiči.

Ana Zavadlav je prejela posebno priznanje sejma že v letu 2019, saj so bila njena dela uvrščena na kurirano ilustratorsko razstavo na sejmu in je bila posebna gostja na odru Illustrators Survival Corner, na katerem je bil predstavljen njen ilustratorski razvoj s posebnim poudarkom na ilustracijah knjige Čriček in temačni občutek avtorja Toona Tellegenas katerimi  je estetsko presegla dosedanje izdaje tega nizozemskega avtorja. Ana Zavadlav je bila letos spet izbrana med finaliste za razstavo ilustracij, kar je prav tako velik dosežek, saj je sodelovalo 3873 ilustratorjev iz 92 držav.

Tuji založniki se namreč že pred sejmom zelo zanimajo tudi za dela Anje Štefan, ki je v letu 2022 prejela nagrado Prešernovega sklada za literarno ustvarjalnost,  Petra Svetine, ki je nominiran za nagrado Hansa Christiana Andersena 2022, Andreja Rozmana Roze in Alenke Sottler, ki sta prejela Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Drevo in ptica Andreje Borin in Petra Škerla  je bilo nominirano tako za nagrado Kristine Brenkove kot tudi za nagrado Bologna Ragazzi Award 2022. Kar štirje naši ustvarjalci pa so nominirani za nagrado ALMA 2022 (Astrid Lindgren Memorial Award): Anja Štefan, Ana Zavadlav, Polona Lovšin in Boris A. Novak.

Na stojnici MK bo vsak dan živahno.  Že včeraj, 21. 3., je dopisnik RTV Slovenije iz Rima, intervjuval obe gostji, Lilo Prap in Ano Zavadlav. V torek se bo Založba Mladinska knjiga v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo udeležila srečanja s tujimi založniki v okviru evropskega projekta  Vsaka zgodba šteje/Every Story Matters https://www.everystorymatters.eu/ (ESM). Prednost udeležbe imajo  založniki iz dežel partneric – Flandrija (Belgija), Hrvaška, Nemčija, Nizozemska, Portugalska in Slovenija.

V sredo, 23. 3., ob 12.40 bo Senja Požar, vodja prodaje avtorskih pravic, sodelovala v Bologna Book Fair Authors’ Café na mednarodnem panelu, poimenovanem Trailblazing Women in Publishing. Povabila jo je mednarodna hibridna založba Publish Her; njena ustanoviteljica Bodour Al Qasimi je tudi predsednica Mednarodnega združenja založnikov, IPA. Tema pogovora bo vloga žensk v založništvu, trendi in vizija razvoja v prihodnosti. V pogovoru bosta sodelovali tudi Chris Modafferi, Senior Art Agent pri založbi Advocate Art iz Velike Britanije, in Sandra Tamele iz Mozambika, ki je leta 2018 ustanovila prvo neodvisno založbo Editora Trinta Zero Nove.

Mladinska knjiga je za sejem pripravila nove spomladanske kataloge na področju otroškega, mladinskega in odraslega leposlovja ter neleposlovja v angleškem jeziku. V katalogih predstavljamo več kot 350 del 130 avtorjev, ki so že v preteklosti vzbujali zanimanje tujih založnikov in agentov, kot tudi 25 novosti, za katere pri MK menijo, da imajo možnosti objave v tujini.

Z ukrajinsko pravljico Rokavička, ki jo je ilustrirala Hana Stupica, se je Mladinska knjiga pridružila vse evropskemu humanitarnemu založniškemu projektu imenovanem The Ukrainian EBook project, ki ga organizira italijanska digitalna produkcija StreeLib in bo omogočil dostopnost e-knjig otrokom in odraslim, ki so ostali brez domov.